Start bouw Dordthuis gevierd met graffiti en schroefboorpaal
Gistermiddag is symbolisch gevierd dat de bouw van het multifunctionele Dordthuis van start is gegaan. Ter gelegenheid daarvan werd een trillingvrije schroefboorpaal in de grond gebracht. Deze was van tevoren met graffiti gedecoreerd door de Dordtse kunstenaar Sammie Schakel. In 2025 staat de opening van het gebouw gepland.
Wethouder Maarten Burggraaf en Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van Bibliotheek AanZet, drukten op de knop om de paal in de grond te laten zakken. Dit namens de vier toekomstige ‘bewoners’. Het gebouw wordt namelijk het nieuwe onderkomen van de gemeente Dordrecht, de Sociale Dienst Drechtsteden, de Stadsbibliotheek Dordrecht en de afdeling VVV van Dordrecht Marketing & Partners.
“De ontwikkeling van het Dordthuis staat symbool voor de plannen die we met de Spuiboulevard hebben: Een aantrekkelijke groene toegang tot onze levendige binnenstad”, aldus wethouder Burggraaf. “Oude kantoren maken plaats voor dit nieuwe toonaangevende gebouw dat het hele gebied een enorme positieve impuls zal gaan geven. En door een nagenoeg energieneutraal en natuurinclusief gebouw neer te zetten, laten we zien waar we naartoe willen met onze stad.”
Voor rijbewijs, boek of koffie
Vanaf 2025 kunnen inwoners en bezoekers van de stad hier terecht voor bijvoorbeeld een rijbewijs, het lenen van een boek, taalles, een plek om te studeren of een afspraak bij de sociale dienst. Maar ook voor een kopje koffie of een spontane ontmoeting in het café of de groene daktuin. “Het Dordthuis wordt een huis voor ons allemaal. Een plek waar inwoners en bezoekers van Dordt en omgeving zich welkom weten en thuis voelen”, voegt Ankie Kesseler, directeur-bestuurder van Bibliotheek AanZet, toe. “Het wordt een fijne plek waar samen het sleutelwoord is. Iedereen kan er binnenlopen om iets te regelen, anderen te ontmoeten of mee te doen aan activiteiten. In het Dordthuis komt alles samen.”
Warmte-koudeopslag
Het huis is een ontwerp van het Deense architectenbureau Schmidt Hammer Lassen Architects. Dit bureau won in 2020 de architectenprijsvraag. Het is zeer duurzaam ontworpen. “Warmte-koudeopslag in de grond, zonnepanelen op het dak en aan de gevel, alsmede de high end regelinstallatie, maken het Dordthuis extra duurzaam”, licht Vincent de Gier, directeur Van Dorp Projecten, toe. Daarnaast worden er veel producten verwerkt die later weer herbruikbaar zijn.”
Hout en groene daktuin
De constructie van het gebouw bestaat voor een groot deel uit houten balken en kolommen. Daarnaast heeft het gebouw een groene daktuin die bij zware regen het water een tijdlang vasthoudt. De schroefboorpaal die bij de viering geplaatst werd, is een trillingvrij alternatief voor de traditionele heipaal. In totaal worden er 726 van dit soort schroefboorpalen gebruikt.
“Het spectaculair vormgegeven Dordthuis wordt een icoon voor de stad en we vinden het geweldig hieraan bij te dragen. Het realiseren van dit soort gebouwen brengt logischerwijs ook complexe, technische uitdagingen met zich mee. Vooral wanneer je in het hart van de stad op een beperkte ruimte werkt en probeert de overlast tot een minimum te beperken. Maar juist dit zijn omstandigheden waarin we als JP’ers in ons element zijn.”
Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren
V.l.n.r.: Maarten Burggraaf, Rinald van der Wal, Ankie Kesseler, Michel Hoogendoorn en Vincent de Gier.