Stroom uit het raam

Innovatieve en duurzame toepassing bij Goede Doelen Loterijen

Power Windows, zo noemen de Amerikanen al jarenlang hun elektrisch bedienbare autoruiten. Maar er is een betekenis bijgekomen. Want de Nederlandse startup PHYSEE ontwikkelde ramen die stroom opwekken. En die ramen gaat J.P. van Eesteren plaatsen in het nieuwe duurzame hoofdkantoor van de Goede Doelen Loterijen. De PowerWindows maken deel uit van het streven van de Goede Doelen Loterijen om een van de meest duurzaam verbouwde kantoren in Nederland te realiseren. In het gebouw worden – naast allerlei andere duurzame maatregelen – al reguliere zonnepanelen toegepast.

PowerWindows zijn volledig transparant en wijken nauwelijks af van standaard vensters. Met dit verschil: op de tweede verdieping van de zonnige zuidgevel van het kantoor aan de Amsterdamse Zuidas kunnen medewerkers straks telefoons en tablets opladen aan het raam. En de groene energie die niet direct wordt gebruikt, gaat het elektriciteitsnet op.

Het Delftse PHYSEE won eerder de ‘Postcode Loterij Green Challenge 2016’. Mede met deze geldprijs is de technologie doorontwikkeld tot een betrouwbaar en praktisch inzetbaar product dat nu zijn weg vindt naar verschillende bouwprojecten.

Fotocredit: Jasper Juinen

Stuur artikel door