Studenten TU Delft werken aan nieuw transformatieconcept

TBI sponsor van team MOR

Het team MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft werkt aan een nieuw transformatieconcept. De uitdaging is het maken van een prototype waarmee inefficiënte kantoren getransformeerd kunnen worden tot duurzame A+++ appartementen. Op 15 januari 2019 heeft het MOR-team het definitieve ontwerp onthuld. Met hun prototype strijdt het team in juli 2019 mee om de Solar Decathlon, een internationale studenten-competitie voor energiezuinige woningen.

Samen optrekken, samen winnen

De TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zullen waar nodig en gewenst samen optrekken met het MOR-team. Siem van Sluijs, manager partnerships van MOR-team: “Wij zijn blij met het vertrouwen en de expertise van de mensen van TBI. Zij leveren een schat aan ervaring op gebied van ontwerp en realisatie. Dit is van grote toegevoegde waarde voor ons team.” 

J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zullen ervaren engineers, monteurs, inkopers en werkvoorbereiders inzetten. “De modulaire aanpak van MOR is een mogelijke oplossing voor de circulaire opgave waar wij voor staan. Wij zijn daarom erg benieuwd waar de studenten mee gaan komen”, aldus Annieke Smith (ontwikkelaar bij J.P. van Eesteren). “Daarbij is het een integrale opgave en ontwikkelen wij ons ook versneld naar een bouwer van duurzame en intelligente modules. En onze mensen vinden het ook leuk om met ambitieuze studenten te werken” vult Johan van der Pol aan (operationeel directeur bij Croonwolter&dros).

Van label C kantoren naar label A+++ wooneenheden

“Wij zien twee grote uitdagingen binnen de gebouwde omgeving in Nederland, namelijk de grote hoeveelheid aan inefficiënte kantoren en de grote vraag naar betaalbare woningen voor starters.” legt Siem van Sluijs, partnerships manager van het MOR-team en student bouwkunde uit. “Zo hebben ongeveer 55% van alle kantoren in Nederland een energielabel lager dan C en leveren daarmee een slechte prestatie. Door een recente verandering in regelgeving zijn kantoren met een energielabel lager dan C verboden vanaf 2023. Daarnaast zullen er voor 2030 één miljoen woningen worden bijgebouwd. Ons ontwerp zou bij deze uitdagingen kunnen helpen”, aldus Van Sluijs.

Solar Decathlon Europe 2019

De Solar Decathlon Europe 2019 (SDE19) is een internationale competitie voor universiteiten van over de hele wereld. De wedstrijd daagt studententeams uit om een volledig functionerend huis te ontwerpen, bouwen en exploiteren dat is ontworpen volgens de hoogste normen van duurzaamheid en circulariteit. Tijdens de wedstrijd wordt elk huis beoordeeld op 10 criteria, waaronder architectuur, engineering & constructie, energie-efficiëntie en economische haalbaarheid. In juli 2019 vindt de bouw en jurering van de huizen plaats in Szentendre, Hongarije.

In 2014 was TBI ook al partner van de TU-Delft; Pret-a-Loger. Dit prototype doet op The Green Village nog altijd dienst als onderzoeksobject.

Het team

Het MOR-team vertegenwoordigt Nederland in de Solar Decathlon Europe. Het team bestaat uit 54 studenten van de TU-Delft met meer dan 20 verschillende nationaliteiten en van 14 verschillende disciplines. Gebouwen zijn momenteel enorme verbruikers van energie en grondstoffen en het MOR-team vindt dat dit anders moet en kan. Het team bezit een enorme passie om te innoveren en een strategie te ontwikkelen die de gebouwde omgeving klaar maakt voor 2050 wanneer de gebouwde omgeving volledig CO2 neutraal en circulair moet zijn.

De studenten werken samen met diverse partners en professionals uit het bedrijfsleven. Naast TBI en de TU-Delft zijn ook partners van MOR: de Rijksoverheid (min. EZ en BZK), ABN-AMRO, De Groot & Visser (gevels), Metaglas, The New Makers en Kameleon Solar en Brink (bouwmanagement).

Stuur artikel door