TBI neemt deel aan de BIM Onderwijsdag 2018
Vandaag heeft de BIM Onderwijsdag plaats gevonden in de Jaarbeurs Utrecht. Een evenement waarbij BIMmende bedrijven en studenten elkaar kunnen ontmoeten en kennis kunnen delen op het gebied van de laatste ontwikkelingen rondom BIM. TBI is trotse sponsor van deze leerzame dag en wordt door middel van de aanwezigheid van het TBI KennisLAB en de TBI-ondernemingen Comfort Partners, J.P. van Eesteren, Croonwolter&dros en Mobilis ondersteund.
Hans Vogel en Jeroen Pat (TBI KennisLAB) gaven samen met Seda Dagdelen (Comfort Partners & Croonwolter&dros) een masterclass over Blockchain en BIG data. Beide termen horen we steeds vaker. Het groeit en lijkt niet te stoppen. Maar wat betekent dit voor virtueel bouwen en wat doet het specifiek voor BIM? Onze specialisten legden het de studenten en belanghebbenden uit. Vervolgens werd de masterclass afgesloten met een workshop spaghetti bouwen. Zo werd BIM ineens heel inzichtelijk en tastbaar. Op de beurs konden de studenten en belanghebbenden bij de verschillende TBI-ondernemingen terecht voor vragen en advies.
Waarom wordt de BIM Onderwijsdag georganiseerd?
De huidige curricula kennen een grote diversiteit van diepgang op het gebied van BIM. Daarbij is er slechts beperkte aansluiting met bedrijven en tussen de verschillende opleidingsniveaus, Universitair, HBO en MBO, waardoor afstemming lastig blijft. Initiatieven om hier verbetering in te brengen zijn vaak lokaal en beperkt van opzet geweest. Daarnaast geven bedrijven aan dat er een tekort is aan goed opgeleide BIM-modelleurs, managers en -regisseurs. Dit heeft mede te maken met de vergrijzing en dat de bouw als minder sexy en high-tech wordt beschouwd. Kortom, de aansluiting tussen het bedrijfsleven en het onderwijs moet beter.
Hoe pakken we dat aan?
Het BIM-onderwijsprogramma van de Bouw Informatie Raad is er op gericht, goed gekwalificeerde studenten voor de gebouwde omgeving op de arbeidsmarkt te krijgen. Uiteraard met BIM affiniteit. Dat is nodig omdat studenten die goed kunnen BIMmen bijdragen aan een bouwsector waar op een slimmere en meer duurzame manier wordt gewerkt. Intensievere samenwerking is nodig zodat BIM gerelateerd onderwijs beter ingezet kan worden en de instellingen van elkaar en het bedrijfsleven kunnen leren. Onder andere de ‘BIM Onderwijsdag’ draagt hier in bij.
Een uitdagend programma
Tijdens de BIM Onderwijsdag staat kennisdeling centraal. Middels een afwisselend programma konden bedrijven en studenten met elkaar in gesprek en woonden zij de zogeheten parallelsessies bij. In deze parallelsessies deelden verschillende sprekers hun praktijkervaring.
BIM Onderwijsdag 2017
Vorig jaar mocht de organisatie tijdens de eerste BIM Onderwijsdag 500 bezoekers verwelkomen. In 2017 werden daardoor meerdere openstaande BIM-vacatures vervuld. Dit jaar was de BIM Onderwijsdag nog vernieuwender: De plenaire zaal was nog groter en in aparte zalen kon je tijdens parallelsessies en keynotes nog meer inhoudelijke kennis opdoen en nieuwe contacten leggen.
BIMmen bij J.P. van Eesteren?
Dat kan! Bekijk onze vacatures. Voor goede BIM-regisseurs hebben wij vrijwel altijd plek.