Terminal Lelystad Airport bereikt hoogste punt

Hoewel de opening van Lelystad  Airport onlangs nog door minister Cora van Nieuwenhuizen met een jaar werd uitgesteld, gaat de bouw van de luchthaven onverminderd door. Vrijdag 23 maart bereikte de nieuwe passagiersterminal het hoogste punt.

De bouw van vakantievliegveld Lelystad Airport is nog steeds in volle gang. Zo is de verlengde start- en landingsbaan afgelopen jaar opgeleverd, is de verkeerstoren opgehoogd en bereikte de nieuwe terminal op vrijdag 23 maart het hoogste punt. Het bereiken van het hoogste punt is traditiegetrouw een mijlpaal in de bouw. Een moment dat we graag vieren met onze opdrachtgever, partners, medewerkers en alle andere betrokkenen.

Hijsen van het spant

Om het hoogste punt te markeren kreeg de directie van Lelystad Airport en J.P. van Eesteren, namens de TBI-combinatie, de eer toebedeeld om een houten spant te hijsen. Uiteraard gehuld in veiligheidskleding en op aanwijzing van een uitvoerder. Bijzondere gasten bij dit evenement waren burgemeester Ina Adema, wethouder Jop Fackeldey, gedeputeerde Jaap Lodders en commissaris van de Koning van Flevoland Leen Verbeek. Zij zijn nauw betrokken bij de ontwikkeling en hebben zich actief ingezet voor openstelling van het vakantievliegveld.  

Aan het woord bij Omroep Flevoland: Hanne Buis, directeur Lelystad Airport

Nieuwe passagiersterminal

Samen met Croonwolter&dros startten wij in augustus 2017 met de bouw van de nieuwe passagiersterminal. Eerder dit jaar waren de eerste kolommen al duidelijk zichtbaar en nu heeft het project ook het hoogste punt van de terminal bereikt. Voor Lelystad Airport een nieuwe mijlpaal in de bouw van het vakantievliegveld. Vooralsnog loopt de planning van de werkzaamheden op schema en komt de volgende mijlpaal ook al snel in zicht. In september van dit jaar leveren wij de nieuwe terminal casco op.

Ontwerp, realisatie en onderhoud

J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn verantwoordelijk voor het ontwerp, de realisatie en het onderhoud van de terminal voor een periode van 15 jaar. Bijzondere aandacht gaat uit naar duurzaamheid. De terminal wordt ontwikkeld met een LEED Gold duurzaamheidscertificaat. Hiermee voldoet de nieuwe terminal aan de hoogste eisen  en wordt de terminal meetbaar één van de duurzaamste terminals ter wereld.

De passagiersterminal heeft een bruto vloeroppervlak van circa 12.000 m2. Ruim 1.200 m2 wordt ingevuld met horeca en commerciële ruimte, de bagagehallen hebben een oppervlakte van 3.000 m2, er is 7.000 m2 aan publieke ruimte gereserveerd en 800 m2 is toebedeeld aan stafruimtes.

Spectaculaire eenvoud

De terminal wordt in de geest van ingenieur Lely ontworpen: met minimale middelen een maximaal effect bereiken, passend in het polderlandschap. Dit past uitstekend bij het ontwerp van spectaculaire eenvoud. Het ontwerp van de terminal is van de hand van Paul de Ruiter Architects.

Hijsen van het spant

Hanne Buis en Ton Vaags

Pannenbier uitgereikt aan Ad van Groesen

Stuur artikel door