'Topprojecten stimuleren ons lerend vermogen'

Door Jan-Kees Verschuure in Stedenbouw

J.P. van Eesteren behoort tot de grotere ontwikkelende bouwers van Nederland, zeker waar het uitdagende utiliteitsbouw betreft. Een bewijs dat opdrachtgevers graag met ‘JP’ werken. Wat is het geheim? Rotterdamse roots in combinatie met een strakke procesregie? “Normaal omgaan met mensen, transparant ondernemen, focus op kerntaken, pionieren en innoveren, een brede blik en werkplezier: het speelt allemaal mee”, zegt directievoorzitter Marco Peppel. “Heel belangrijk is ook: vakmanschap in eigen huis hebben én houden.” Dat laatste is volgens hem van toenemend belang in de bouw.

Veel collega-bouwers kiezen de laatste jaren voor degelijk werk met een laag risicoprofiel en/of uitbesteding van kerntaken. “Wij kiezen juist voor de uitdagingen, zoals de bouw van hoogbouwtorens in hout, zoals HAUT in het Amsterdamse Amstelkwartier. Wij engineeren onze bouwprojecten liefst zelf; dan is het van essentieel belang om de expertise in eigen huis te houden en om niet teveel werk uit te besteden. Zij het met een rationele bril: betaalbaarheid blijft belangrijk om projecten haalbaar te maken.”

Binnen de gehele TBI-groep (19 bedrijven met een stichting als enige aandeelhouder) wordt ingezet op de aanwas en opleiding van nieuwe vaklieden. “Daarnaast is het altijd fijn om met eigen, betrokken bouwplaatsmedewerkers extra ogen en oren op de bouwplaats te hebben.”

Directievoorzitter Marco Peppel bij de bouwplaats van 5TRACKS Breda, een ontwikkeling van J.P. van Eesteren en Synchroon.

Ontwikkelen

“Opdrachtgevers kennen J.P. van Eesteren als een betrouwbare hoofdaannemer en strakke regisseur van bouwprojecten. Maar ook als ontwikkelaar timmeren wij aan de weg, met projecten als Little C in Rotterdam, ontwikkeld samen met ERA Contour, en 5TRACKS Breda, een ontwikkeling met Synchroon.” De combinatie van ontwerp, engineering en realisatie wordt gewaardeerd door opdrachtgevers, aldus Peppel. Datzelfde geldt voor de aanwezigheid van de zusterbedrijven in de TBI-groep en de samenwerking met andere vaste partners. “Het is geen verplichting, maar als het even kan is de samenwerking met zusterondernemingen als Synchroon, ERA Contour of Croonwolter&dros zeer welkom. Ook dit soort samenwerkingen draagt bij aan een hoogwaardig eindresultaat.”

Unieke gebouwen

Rotterdamse nuchterheid? “Daar liggen wel onze roots”, aldus Peppel . “De lange termijn staat voorop: in de bouw kan het goed en slecht gaan, wij hebben onze expertise altijd in eigen huis gehouden.” En in de bouw heb je natuurlijk ook nieuwe, jonge mensen nodig om die expertise aan te vullen en om te kunnen innoveren. “Een duidelijk profiel trekt mensen aan, dat is essentieel in deze tijd.” In combinatie uiteraard met uitdagende, mooie en relevante projecten, zoals Markthal Rotterdam, Triodos Bank in Driebergen-Rijsenburg en Weeshuis Gouda. Unieke gebouwen met uitstraling, respectievelijk een architectonisch icoon, een houten kantoor voor een duurzame bank en de transformatie van een monumentaal complex tot woningen en boutiquehotel. “Elk topproject draagt bij aan ons lerend vermogen, en dat heb je in je organisatie altijd nodig. Voor de engineering van nieuwe bouwmethoden, zoals bij HAUT, maar ook voor het slim uitwerken van ontwerpen en logistieke ontwikkelingen. Bouwen is voor ons continue procesinnovatie”, besluit Peppel.

Stuur artikel door