Vorsselmans wint JP Safety Award

Mark Vorsselmans, directeur van het gelijknamige bedrijf, ontvangt de award uit handen van Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren. Foto: Bert Rietberg

Bouwbedrijf J.P. van Eesteren heeft de jaarlijkse JP Safety Award voor veiligste bouwpartner toegekend aan de Belgische gevelbouwer Vorsselmans. Het is een erkenning van de uitzonderlijke aandacht voor veiligheid die het bedrijf consistent laat zien, en waardoor het inmiddels op trede 3 van de Veiligheidsladder opereert.

Vorsselmans is de derde winnaar van de JP Safety Award, die jaarlijks wordt uitgereikt om extra aandacht te vragen voor veiligheid op de bouwplaats. De winnaar wordt bepaald door middel van stemmen door medewerkers van J.P. van Eesteren en een vakjury.

Het in 1972 opgerichte familiebedrijf Vorsselmans uit het Belgische Loenhout werd beloond voor de veilige manier van werken bij het nieuwe Onderzoeksgebouw voor VU Amsterdam. “De ruimte, hoeveelheid logistiek en snelheid bij dit project vormen een uitdaging,” zegt directeur Mark Vorsselmans. “Wij monteren onze gevels, terwijl enkele verdiepingen boven ons de aannemer bezig is met de betonconstructie. We hebben vooraf gezamenlijk goed nagedacht over het veiligheidsplan en over de inzet van middelen. Ik zeg altijd: goede afspraken maakt goede vrienden.”

Het juryrapport over Vorsselmans: 

‘Onze Belgische bouwpartner Vorsselmans is uiterst betrokken bij ons projecten. Het bedrijf is VCA-gecertificeerd en heeft trede 3 van de Veiligheidsladder behaald. In 2021 hebben wij geen gele of rode kaarten uitgedeeld aan de medewerkers van Vorsselmans. De communicatie en samenwerking verloopt soepel en ze zijn altijd bereid om mee te denken in veiligheidsoplossingen. Het materiaal en de veiligheidssignaleringen zijn altijd veilig, up to date en op orde. Al met al een prettig, betrouwbaar en veilig bedrijf om mee samen te werken.’

Veiligheidsbewustzijn

De JP Safety Award is een van de manieren waarmee J.P. van Eesteren projectteams, medewerkers en ketenpartners beloont voor de aandacht die zij hebben voor veilig werken. “Dat gaat verder dan regels en checklists,” zegt Michel Hoogendoorn, directeur Projectrealisatie bij J.P. van Eesteren. “De focus ligt vooral bij houding en gedrag van medewerkers en het elkaar durven aanspreken op onveilig gedrag. We willen dat onze hele bedrijfscultuur is doordrongen van de aandacht voor veiligheid.”

Vanuit de afspraken in de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB), waar J.P. van Eesteren zich aan committeerde, verwacht het bedrijf ook van zijn onderaannemers dat zij zich inspannen voor het verbeteren van het veiligheidsbewustzijn en -gedrag op de werkvloer, vervolgt Hoogendoorn. “Het doel is om de hele keten mee te nemen in deze bewustwording. Zelf zijn wij sinds november gecertificeerd op trede 4 van de Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder). We willen dat ieder bedrijf waar we mee werken gebruik maakt van dit certificeringssysteem. Hoe zij dit doen, is uiteindelijk afhankelijk van de contractwaarde van hun opdracht en het risico van de werkzaamheden. Het zou mooi zijn als iedereen minimaal trede 2 behaalt.”

Stuur artikel door