Woongebouwen Salt, Pepper en Blend opgeleverd

Compact grondoppervlak, uitkragende gevels en omringd door groen

Afgelopen week leverden we de drie woongebouwen Salt, Pepper en Blend in Amsterdam (Westerpark West) op aan investeerder CBRE Investment Management (CBRE IM). De nieuwbouw omvat drie woongebouwen met in totaal 302 huurwoningen in de vrije sector. Onder de drie gebouwen door loopt een 2-laagse parkeergarage die gedeeld gaat worden met de bewoners van woongebouw De Voortuinen. De plint van de gebouwen Salt en Pepper krijgt een plek waar bewoners kunnen relaxen, werken en ontmoeten in het nieuwe horecaconcept CanCanteen. De overige invulling van de plint richt zich op cultuur en well-being.

Salt, Pepper en Blend hebben ieder hun eigen gevelafwerking | © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Opvallende architectuur en uitdagende bouw

De woongebouwen hebben een andere gevelafwerking en de gebouwen Salt en Pepper vallen op door de kleine voetafdruk met een uitkragende bovenkant van circa 10 meter. Gebouw Blend valt op door de in- en uitspringende loggia’s en balkons terwijl Pepper opvallend uitstekende balkons heeft. De woongebouwen Salt, Pepper en Blend omvatten in totaal circa 20.000 m², het gemiddelde vloeroppervlak van de appartementen is circa 66 m².

7.000 ton betonpuin van de sloop is gerecycled en een deel daarvan is hergebruikt als grondstof voor het nieuwe beton van het wooncomplex. De bouw kende een aantal bijzondere aspecten zoals de gelijktijdige bouw van de drie complexen, de tijdelijke demping van een deel van de Haarlemmervaart ten behoeve van toegang tot de bouwplaats en het maken van forse - tot wel 80 ton zware - ondersteuningsconstructies voor de realisatie van de overstekken.

Westerpark West

Westerpark West is een transformatiegebied dat verandert van een voormalige kantoorlocatie naar een groene woonlocatie in ‘de Brettenzone’: een gebied dat wordt gekenmerkt door de aaneenschakeling van parken, volkstuincomplexen en natuurgebieden dat loopt tot aan Halfweg.

Voor de realisatie van de overstekken werden tijdelijke ondersteuningsconstructies geplaatst | © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Een deel van de Haarlemmervaart werd tijdelijk gedempt om toegang tot de bouwplaats mogelijk te maken | © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Voor de realisatie van de overstekken werden tijdelijke ondersteuningsconstructies geplaatst | © Bert Rietberg voor J.P. van Eesteren

Foto: Topview Luchtfotografie

Salt, Pepper en Blend maken deel uit van het Nederlandse woningplatform dat wordt gemanaged door CBRE IM. Salt en Blend zijn een ontwerp van architectenbureau MVRDV en Pepper is een ontwerp van architectenbureau Elephant. J.P. van Eesteren was verantwoordelijk voor het technisch ontwerp en de realisatie. De verhuur van Salt, Peper & Blend is in handen van Wooove.

Stuur artikel door