Woontoren HAUT ontvangt BREEAM Outstanding Oplevercertificaat

De hout-hybride woontoren HAUT aan de Amstel in Amsterdam scoort ‘Outstanding’ met 88% op het BREEAM-NL Oplevercertificaat. Dit luxe woongebouw is een ontwikkeling van Lingotto, ontworpen door Team V Architectuur en Arup, en gebouwd door J.P. van Eesteren. De woningen zijn in 2022 opgeleverd en na een administratief proces is recent het BREEAM-NL Oplevercertificaat verkregen. Van een duurzame houten droom, naar een ‘Outstanding’ werkelijkheid.

Hoogste houten gebouw van Nederland

HAUT is met 21 verdiepingen het hoogste hybride houten gebouw van Nederland, vervaardigd met dragende wanden en vloeren van Cross Laminated Timber (CLT). HAUT dient inmiddels wereldwijd als voorbeeld voor architecten, ontwikkelaars en aannemers.

BREEAM-NL Outstanding

Het gebouw is duurzaam op alle fronten. Binnen de negen pijlers van BREEAM-NL is 88% van de punten behaald en daarmee is dit het eerste woongebouw in Nederland in de categorie ‘Outstanding’. HAUT heeft, naast een CLT-draagconstructie, zonnepanelen in de gevel en op het dak, innovatieve installaties, groene daktuinen, slimme domotica en er zijn zo’n 100 vogelnesten in de gevel ‘verstopt’.

Pionier

In 2016 was hoog bouwen in hout nog zeer vooruitstrevend. Inmiddels worden op het gebied van houtbouw vele nieuwe initiatieven ontplooid, ook door de bij HAUT betrokken partijen. Zo bouwde J.P. van Eesteren onder andere het circulaire, houten kantoor voor Triodos Bank. Bouwen in hout is hot!

Kennis delen

Ook delen de partners op diverse fronten hun kennis (congressen, lezingen, rondleidingen, educatie op universiteiten) om zo een bijdrage te leveren aan duurzaam en biobased bouwen.
 

Stuur artikel door