Aan de slag met vernieuwing Naturalis in Leiden

10 jan 2017

Neutelings Riedijk Architecten

NATURALIS BIODIVERSITY CENTER BUNDELT ONDERZOEKSFACILITEITEN, TENTOONSTELLINGSRUIMTE, KANTOOR EN DEPOT
 

We zijn vandaag officieel gestart met de realisatie van het nieuwe Naturalis Biodiversity Center. Het nieuwe gebouw huisvest straks het museum, alle laboratoria- en onderzoeksfaciliteiten, de kantoorruimte en de volledige natuurhistorische collectie van 42 miljoen objecten onder één dak. Trix, de Tyrannosaurus rex, die onderzoekers van Naturalis in 2013 opgroeven, krijgt een vaste ereplaats in één van de tentoonstellingszalen. Het ontwerp is van Neutelings Riedijk Architecten.

Eind december tekenden we samen met Naturalis de overeenkomst voor de renovatie en nieuwbouw van het complex. De werkzaamheden nemen naar verwachting tot eind 2018 in beslag.

Nieuwbouw en renovatie

Het project is een combinatie van nieuwbouw en renovatie van de bestaande gebouwen. Het nieuwe museumgebouw en laboratoriumgebouw vormen straks een geheel met de kantoren en collectiedepots, en een deel van de onderzoeksruimte. In totaal omvat het project circa 38.000 m². Hiervan is circa 18.000 m² renovatie van het bestaande gebouw. Daarnaast realiseert Naturalis een nieuw laboratoriumgebouw van circa 3.000 m² en circa. 17.000 m² nieuwbouw voor het museum.

“We bouwen een markant en modern gebouw dat ruimte biedt aan ons groeiende instituut en onze toenemende bezoekersaantallen. Met de volledige collectie en alle onderzoeksfaciliteiten bijeen, kunnen onze wetenschappers straks optimaal werken aan biodiversiteitsvraagstukken. Onze bezoekers kunnen in negen nieuwe tentoonstellingszalen en een prachtige biodiversiteitstuin straks genieten van de schoonheid van de natuur”, zegt directeur Naturalis Edwin van Huis. “Ik kijk ernaar uit dit gebouw de komende twee jaar met J.P. van Eesteren te realiseren.”

Natuurlijk

Naturalis kiest voor de toepassing van materialen die op natuurlijke wijze verouderen: natuursteen, beton, glas, staal en eikenhout. In het ontwerp wordt tevens gerefereerd aan de dieren- en plantenwereld. Zo worden de gevels en het plafond van de hal opgebouwd uit driedimensionale elementen die samen een bladerpatroon vormen. De eyecatcher van het Naturalis Biodiversity Center is de glaskroonconstructie. Deze wordt net als de gevels en het interieur van het museum gemaakt van duurzame materialen.

“Dit project bij Naturalis past perfect bij J.P. van Eesteren”, aldus Marco Peppel, directeur van J.P. van Eesteren. “De combinatie van nieuwbouw en renovatie met een duurzaam resultaat sluit naadloos aan bij onze filosofie van gebouwen slimmer maken. Naturalis realiseert een indrukwekkend ensemble van gebouwen om op een duurzame manier de biodiversiteit te vieren.”

Installaties ook duurzaam

Duurzaamheid staat ook centraal in de gebruikte installaties. Zo realiseert installatiecombinatie ULC-Kuijpers, de partij die de complete gebouwinstallatie zal uitvoeren, in de tentoonstellingszalen de nieuwste vormen van duurzame ventilatie en krijgt het complex een eigen warmte/koude-opslag.