Antoni van Leeuwenhoek klaar voor de toekomst met nieuwe en vernieuwde faciliteiten

29 sep 2016

TBI-ONDERNEMINGEN J.P. VAN EESTEREN EN CROONWOLTER&DROS LEVEREN LAATSTE BOUWDEEL OP

Er wordt voortdurend grondig gerenoveerd, verbouwd en gebouwd op het terrein van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dit alles met één doel: nu en in de toekomst meer ruimte bieden aan patiënten en onderzoek. TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros leveren vandaag een nieuw bouwdeel op, bestemd voor onder andere revalidatie en nazorg. Het opgeleverde bouwdeel bestaat nu nog voornamelijk uit casco kantoren, een revalidatie-oefenzaal en technische ruimten. Tijdens het complete bouwproces, waarin de centrale hal is uitgebreid, er twee gebouwen (zowel nieuwbouw als renovatie) zijn gerealiseerd met onder andere laboratoria, bleef het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek volledig in bedrijf.

Links de render, rechts het eindresultaat

Specialistische zorg

Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) wil ook in de toekomst hét topziekenhuis zijn waar patiënten met kanker terecht kunnen voor hoogwaardige specialistische zorg. Door deze uitbreiding kan het ziekenhuis in de toekomst meer patiënten behandelen, en is er meer ruimte beschikbaar om steeds betere behandelmogelijkheden aan te kunnen bieden.

In totaal (ver)bouwden de TBI-ondernemingen op het project 5.750 m² vloeroppervlak. Om te kunnen voldoen aan de toenemende patiëntenstroom zijn verschillende afdelingen uitgebreid. Zo is de hal verlengd en voorzien van dezelfde speciale maatwerkverlichting als in de bestaande hal om een zo prettig mogelijke sfeer te creëren. Voor de afdeling Klinische Pathologie realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros veertig procent meer labruimte en nieuwe werkplekken voor een groeiend aantal pathologen, moleculair deskundigen en analisten. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de bijzondere verlichting en nieuwe labtafels.

Het laatste bouwdeel dat nu wordt opgeleverd omvat een vleugel voor revalidatie en nazorg van kankerpatiënten. Deze beschikt over een speciale oefen- en revalidatiezaal met de hoogte van twee verdiepingen. De oefenzaal heeft warmte-elementen in het plafond en verder beschikken de nieuwe ruimtes over koelplafonds met geïntegreerde verlichting. Op de nieuwe delen staan techniekruimten met installaties voor elektra, ventilatie, verwarming en koeling, separate afzuiging, de ontruimingsinstallatie, de brandmeldinstallatie en de hoofdverdeelkast.

Optimale samenwerking

“Met dit laatste deel ronden we opnieuw succesvol een mooi project af als TBI-collega’s”, aldus Michael Venderbos, projectmanager J.P. van Eesteren. “Een omgeving als bij het Antoni van Leeuwenhoek vraagt om optimale samenwerking. We bouwen nieuw tussen bestaande bouw, verbinden bestaande met nieuwe constructies en techniek en vernieuwen van binnenuit. En dat terwijl het ziekenhuis gewoon door draait. Dat vraagt om uiterste nauwkeurigheid, goede communicatie en zorgvuldigheid.”

Frans Hulsman, projectleider vanuit Croonwolter&dros: “Een project als dit heeft alles in zich: het nieuw bouwen en verbouwen, het werken in inbedrijf zijnde ruimten en geavanceerde laboratoriumtechnologie. Maar vooral het werken binnen een zo gevoelige omgeving als een kankerbehandelcentrum, maakt dit project bijzonder.” 

Grote rol voor BIM

Binnen dit project is in alle fasen BIM toegepast. In de ruwbouwfase is veel gebruikgemaakt van het 3D-model voor de wanden, vloeren en de staalconstructie. Bij de afbouw van de nieuwbouw was het model leidend voor de metalstudwanden en de systeemplafonds. Verder is gebruikgemaakt van BIM voor de installatietechniek.