Architectuurstudenten Aachen University brengen bezoek aan hotel in Amstelkwartier

11 mei 2016

Architectuurstudenten Aachen University

Vanmiddag ontving het project ‘Hotel Amstelkwartier’ een groep masterstudenten van de RWTH Aachen University. 17 studenten van de faculteit architectuur en hun docenten en professoren brengen in het kader van een uitgebreid hotelproject, een bezoek aan Amsterdam. Binnen hun project ligt de focus op prefabricatie en bouwtechniek.

Ze werden ontvangen door Stefan Meegdes, Manager Techniek & Innovatie bij J.P. van Eesteren, en architecte Marlous Vriethoff, van Paul de Ruiter Architects. Naast het hotel in het Amstelkwartier doet de groep verschillende architectenbureaus in de hoofdstad aan.

De groep studenten en docenten kregen van Stefan Meegdes en Marlous Vriethoff een presentatie over het hotel, het ontwerp en de bouw. Nadruk lag daarbij op de innovaties in de bouw, de installaties, de bouwtechniek en brandveiligheid, maar ook de akoestiek van het hotel, de logistiek tijdens de bouw en de afwerking. Aan bod kwamen daarnaast de gevelpanelen die de duurzaamheid van het hotel ondersteunen, de kas en de multifloorbox, zoals ontwikkeld door de TBI-ondernemingen.

Aansluitend volgde een rondleiding door het in aanbouw zijnde hotel waarbij de groep de innovaties op het project in praktijk bekijkt. Extra aandacht was er voor de prefabricatie en bouwtechniek ter plekke. Maar ook de gevelpanelen, multifloorbox en werkkamerpakketten werden bekeken.

Onderzoeker en docent Bas van der Pol bij Aachen University: “Dit bezoek is voor de studenten een uitgelezen mogelijkheid is om de theorie rond duurzaam ontwerpen en bouwen eens goed in de praktijk te kunnen zien”.

Amstelkwartier- Architectuurstudenten Aachen

OVER HET HOTEL IN HET AMSTELKWARTIER

In het volop in ontwikkeling zijnde gebied Amstelkwartier verrijst een uniek hotel. Hotel Amstelkwartier bouwt aan een bijzondere ontmoetingsplek die mensen lokaal en van over de hele wereld verbindt met het grootste respect voor elkaar en voor de omgeving. De integrale duurzaamheidsvisie van het hotel heeft geleid tot een zeer innovatief ontwerp waarbij zoveel mogelijk de vier kringlopen worden gesloten, op gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik. Duurzaam is ook de authentieke verbinding van het hotel met de buurt, de stad en de internationale reiziger.

 • Opdrachtgever: Amstelside bv
 • Project Management: 4Building
 • Bouw- en installatiecombinatie: TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros
 • Architecten: Mulderblauw architecten en Paul de Ruiter Architects
 • Installatieontwerp, duurzaamheid: Arup
 • LEED-traject: BN&R John Bergs
 • IT: Nick Price
 • Lichtontwerp: Rogier van der Heijde i.s.m. Beers Nielsen
 • Circulariteit: Copper 8
 • Interieurontwerp: Mulderblauw architecten en The Invisible Party
 • Adviseur constructie: Van Rossum bv
Architectuurstudenten Aachen University