BNR Bouwmeesters over bouwen in de hoogte

21 jan 2016

Door innovaties en ontwikkelingen worden woningen en kantoren in de hoogte steeds populairder. Het aantal superhoge wolkenkrabbers is de afgelopen vijf jaar mondiaal gezien verdubbeld. Het bouwen van hoge kantoren en woningen wordt ook steeds beter en makkelijker. Wat zijn nu de uitdagingen voor bouwers die de hoogte in willen? Woensdag 20 januari ging BNR Bouwmeesters over bouwen in de hoogte.

Beluister hier de uitzending.

Enkele highlights uit de uitzending


“Mijn favoriete wolkenkrabber is A’DAM in Amsterdam”, begon Ton Vaags, directievoorzitter bij bouwbedrijf J.P. van Eesteren. “Dit is de voormalige Shell-toren.”

René Sterken, hoofd Ontwerp & Engineering bij BAM bouw en techniek, vindt daarentegen de Sears Tower in Chicago zijn favoriete wolkenkrabber. “Door de speciale bouwwijze is het een heel sterk gebouw. De Sears Tower was lange tijd ook het grootste gebouw ter wereld.”

Trend

“Hoogbouw is een trend. Niet alleen in New York of Dubai, maar ook in Amsterdam, Rotterdam of Den Haag. Er is een enorme trek naar de stad. Grond wordt schaars en dan moeten we wel de hoogte in”, meent Vaags.

Sterken: “Hoogbouw is tegenwoordig hip. Het feit dat grond schaars is, geeft het inderdaad een extra stimulans. Je ziet veel hoogbouw in de categorie 70 tot 90 meter. Hierin zijn veel ontwikkelingen gaande.”

Maar hoe staat het nu met de transformatie van kantoren? Sterken: “In de crisis werd heel veel gekeken naar de transformatie hiervan. Dat zal zeker nog een markt blijven voor bijvoorbeeld studentenhuisvesting of hotels. Maar het is altijd interessanter om nieuw te bouwen. Dan kun je veel makkelijker voldoen aan de moderne behoeften van de bewoners.”

Logistiek

“Logistiek is een issue bij hoogbouw. Je moet dat efficiënt organiseren. Er wordt een tweede bouwbedrijf op grote hoogte gecreëerd en dat vergt efficiency”, vindt Vaags.

Sterk: “Je moet heel goed organiseren en plannen. Als er maar iets verkeerd gaat, ligt je hele bouwstroom stil. Dat moet je niet hebben.”

Vaags: “Als je omhoog gaat, kom je in andere regelgeving terecht. Daar moet je rekening mee houden” Sterken: “Een belangrijk punt is dat in Nederland, in tegenstelling tot de VS, iedereen in een ruimte daglicht moet hebben. In de VS is dat niet zo en daarom maken ze daar veel diepere torens. Maar technisch gezien kunnen we op het gebied van hoogbouw alles. We zouden een toren van 600 meter kunnen bouwen. Technisch is dat mogelijk.”

Vaags: “In Rotterdam liggen plannen voor een toren die 200 meter hoog moet worden. Ik denk dat het een kwestie van tijd is voordat die wordt gerealiseerd. Je moet je wel afvragen of de ruimtes verhuurbaar of verkoopbaar zijn. Kun je hier geld mee genereren? Dat is een belangrijke vraag.”

Sterken: “Ik denk dat op korte termijn 200 tot 250 meter haalbaar is. Dat is voor de bouw uitdaging.”

(Bron: Bouwend Nederland)

René Sterken, Jan Postma en Ton Vaags