Contract transformatie A’DAM-toren ondertekend

15 jul 2014

Op 15 juli 2014 ondertekende J.P. van Eesteren het contract met A’DAM-toren b.v. voor de bouw van de verticale 24-uurs stad A’DAM. De transformatie van de oude Shell toren start deze zomer en de toren opent naar verwachting begin 2016 zijn deuren. De ondertekening vond plaats bij cultureel centrum Tolhuistuin. Het centrum ligt aan het IJ tegenover toren Overhoeks en is begin dit jaar ook gerenoveerd door J.P. van Eesteren. Bij de ondertekening waren namens A’DAM-toren b.v. Sander Groet (eigenaar van Club AIR) en Eric-Jan de Rooij (partner Lingotto) aanwezig. Harald van Keulen ondertekende namens J.P. van Eesteren de stukken.

Over de bouw

J.P. van Eesteren start in de zomer al met de nieuwbouw van de parkeergarage. Tegelijkertijd wordt de toren compleet gestript. Dat is nodig om het kantoorgebouw uit de jaren ’70 te kunnen transformeren tot dé uitgaansgelegenheid van Amsterdam. Het betonskelet is het enige dat blijft staan en zal in de loop van het jaar worden voorzien van een compleet nieuwe prefab gevel. De uitstraling van de gevel is gebaseerd op het oorspronkelijke ontwerp van architect Staal. De geveldelen worden geprefabriceerd en inclusief beglazing geplaatst. Begin 2015 wordt de zogenaamde ‘kroon’ geplaatst; het draaiende restaurant en het observatieplatform. De kroon is het huzarenstuk van het project. De kroon wordt achter de toren op het bouwterrein geassembleerd tot grote elementen die in één week tijd worden geplaatst. Na de plaatsing van de ‘kroon’ start de afbouw van de toren.

v.l.n.r.: Harald van Keulen, Eric-Jan de Rooij en Sander Groet

​A’DAM Toren

Het voormalige hoofdkantoor van Shell Research, gelegen aan het IJ in Amsterdam Noord, wordt getransformeerd in een multifunctioneel gebouw bestaande uit o.a. een observatiepunt, een hotel, meerdere clubs, kantoren voor de creatieve industrie en diverse horeca gelegenheden waaronder een ronddraaiend restaurant.