Geavanceerde therapie in geavanceerd gebouw

16 mrt 2015

Vanaf 2017 kunnen ongeveer 600 kankerpatiënten per jaar rekenen op uiterst geavanceerde radiotherapeutische zorg: het Erasmus MC, het LUMC en de TU Delft slaan de handen ineen om in Delft protonentherapie te kunnen aanbieden. J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros zijn geselecteerd voor de realisatie van behandelcentrum HollandPTC. Kwaliteit staat daarbij voorop.

Protonentherapie is een vorm van radiotherapie waarmee straling uiterst nauwkeurig en met scherp begrensde dosisafgifte kan worden gegeven aan patiënten met kanker. De behandeling zal plaatsvinden in het nieuwe HollandPTC in Delft. De geavanceerde therapie vereist een even geavanceerde omgeving. De opdracht is gegund aan TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros.

Maatvoering cruciaal

In het behandelcentrum komt straks de medische apparatuur te staan die de patiënten gaat behandelen met positief geladen protonen. Hierdoor zijn de eisen die aan de betonkwaliteit worden gesteld hoog. In samenspraak met betontechnologen is gekozen voor een speciaal betonmengsel. De stort verloopt gefaseerd en gecontroleerd. Gedurende de stortperiode vinden meerdere checks plaats. In het beton worden instortvoorzieningen voor de medische apparatuur verwerkt. Die worden uiterst nauwkeurig gepositioneerd: maatvoering is cruciaal. Niets wordt aan het toeval overgelaten. BIM-regisseur Mark Moerman: “Ons mottto is 'Ruimte voor Kwaliteit': zowel voor ons als voor de opdrachtgever staat kwaliteit voorop. We werken daarom het hele project – van engineering tot en met de uitvoering – uit in een eigen BIM-model. Vanuit dit BIM-model maken we prefab-installaties in de fabriek van Wolter & Dros. We assembleren de prefab-elementen vooraf en controleren ze op maatvoering en kwaliteit. Daardoor komen we bij de uitvoering niet voor verrassingen te staan.”

Tijd voor kwaliteit

De planning is strak, maar om de juiste kwaliteit te kunnen leveren is ook tijd nodig. Integraal projectmanager Erik Schipper: “Die vinden we in een voorbereiding die verrassingen uitsluit en door op piekmomenten extra mensen in te zetten. Ook bouwen we het behandelcentrum in ploegen. We integreren de planning van Varian Medical Systems volledig in de projectplanning. Croonwolter&dros en J.P. van Eesteren zijn trots op deze opdracht: HollandPTC kan rekenen op onze gebundelde expertise.”