Gevelbeton Toren Overhoeks verwerkt in duurzaam hotel

03 mrt 2015

Uittillen gevelelement, foto: Jasper Juinen

OUDE GEVEL ‘SHELL TOREN’ VERWERKT IN NIEUW BETON HOTEL IN WIJK AMSTELKWARTIER

De 5.000 ton beton van de 500 verwijderde gevelelementen van de beroemde Toren Overhoeks aan het IJ, gaan naar een goed doel. Het beton van dit Amsterdamse icoon, ook bekend als de Shell-toren, wordt namelijk direct ingezet bij de bouw van het nieuwe, duurzame hotel in de wijk Amstelkwartier. De bouw en exploitatie van dit hotel zijn zoveel mogelijk gestoeld op de principes van de circulaire economie, waaronder het minimaliseren van afval en hergebruik van materialen. Het moet hiermee uitgroeien tot een nieuw iconisch gebouw in de stad Amsterdam.

Toren Overhoeks, beter bekend als de Shell-toren achter het Amsterdamse Centraal Station, wordt door J.P. van Eesteren B.V. compleet getransformeerd tot muzikale broedplaats. Onder de nieuwe naam A’DAM toren, wat staat voor ‘Amsterdam Dance and Music’, zal de 22 verdiepingen hoge flat eind 2015 plaats bieden aan bedrijven als AIR, ID&T en Massive Music en diverse horecagelegenheden.

Klik op de infographic voor een vergroting

Tijdens de renovatie is al het prefab beton van de buitenzijde verwijderd. De in totaal 5.000 ton beton is bij recyclingbedrijfPARO vermalen. Het vermalen beton wordt als grondstof gebruikt door betoncentrale Mebin die het beton levert voor de bouw van Hotel Amstelkwartier. Beide bouwlocaties en de twee betrokken bedrijven bevinden zich allemaal in Amsterdam, wat aanzienlijk scheelt in transport. Het hotel in Amstelkwartier, een project van bouwcombinatie J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros, wordt – waar mogelijk – gebouwd met materialen uit de regio Amsterdam. Zo blijft de milieu-impact zo beperkt mogelijk.

Het recyclen van beton, steen en asfalt is niet nieuw in de bouw; de directe manier waarop dit nu wordt gedaan is dat wel. “Omdat de sloop en nieuwbouw van beide projecten bijna gelijktijdig startten, was er een unieke kans materiaal efficiënt te hergebruiken”, vertelt Dirk van Zoest, Hoofdinkoper bij J.P. van Eesteren B.V. “Dit project laat zien hoe je milieutechnisch en financieel verantwoord kunt omgaan met grondstoffen. Naast de milieuwinst, levert deze oplossing een aantrekkelijke betonprijs op.”

Bekijk hier de documentaire