Hoogste punt bouw protonenkliniek HollandPTC bereikt

29 jan 2016

Samen met Croonwolter&dros bouwen wij in opdracht van een consortium van de TU Delft, het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en het Erasmus Medisch Centrum (EMC) in Delft een nieuwe protonenkliniek. Vandaag bereikt de bouwcombinatie de hoogte van 12 meter met de bouw van het drie verdiepingen hoge behandelcentrum voor protonentherapie genaamd Holland Particle Therapy Centre (HollandPTC). Het ontwerp voor de kliniek is van de Jong Gortemaker Algra.

Vanaf medio 2017 worden er in HollandPTC 600 kankerpatiënten per jaar behandeld. Meer informatie over de kliniek en de behandeling is te vinden op http://www.hollandptc.nl.

Hoogste punt HollandPTC

Foto: Stan Hendriks

Bouw Informatie Model (BIM)

Het gehele project is integraal uitgewerkt in BIM: de protonenkliniek bestond al in digitale vorm ver voordat de grondwerkzaamheden op de bouwplaats aanvingen. Er worden hoge eisen gesteld aan de bouw van HollandPTC. Er zijn voortdurend maatvoerders aanwezig op het werk die het storten van het beton controleren en ook de maatvoering van de werktuigbouwkundige installaties opnemen.

Speciaal soort beton

In de bestralingsbunkers van HollandPTC wordt de medische behandelingsapparatuur geplaatst. De bunkers zijn in het werk gestort met een speciale soort beton: het grind is vervangen door kalksteen, waardoor de uithardingstemperatuur van het beton lager blijft. Het patiëntgedeelte van de kliniek is grotendeels opgebouwd uit prefab betonnen elementen. Op sommige plekken zijn de betonnen wanden en vloeren van de kliniek vier meter dik. In totaal storten de bouwers 12.500 m³ beton.

Kilometers leidingwerk

Bij de verwerking van de instortvoorzieningen wordt er gewerkt met een zeer kleine tolerantie. De 3,6 kilometer aan leidingen die door de betonnen wanden lopen, zijn geprefabriceerd in de prefabricage-fabriek van Wolter & Dros in Amersfoort en zijn op de bouwplaats met behulp van BIM in frames aangebracht. Deze frames zijn in de bekisting geplaatst, waarna het beton er gefaseerd en gecontroleerd overheen gestort werd. Van de 3,6 kilometer aan leidingen die door het complex lopen, is 600 meter uitgevoerd in roestvrijstaal leidingwerk ten behoeve van klimaatbeheersing en de doorvoer van technische en medische gassen, zoals perslucht en zuurstof.

Laatste stort HollandPTC

Foto: Stan Hendriks