Hoogste punt Stadhuis Almelo bereikt

26 mei 2014

Fotografie door: Rikkert Harink

Vrijdag 23 mei 2014 bereikte de bouw van het nieuwe stadhuis in Almelo het hoogste punt, op exact 48,91 meter. Na een seintje van burgemeester Hermans-Vloedbeld werd een groot doek onthuld waarop onder meer de tekst ‘Bouwers Bedankt’.

De officiële handeling werd verricht in het bijzijn van alle bouwplaatsmedewerkers, raadsleden, betrokken relaties, medewerkers van de gemeente die betrokken zijn bij de bouw en een groot aantal omwonenden.

Lovende woorden

Namens bouwcombinatie Koopmans – J.P. van Eesteren richtte Hans Smit kort het woord tot alle aanwezigen. Gevolgd door een toespraak van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. Zij gaf onder meer aan onder de indruk te zijn wat er door alle partijen gezamenlijk tot dusver was gerealiseerd. Haar dank ging uit naar het complete bouwteam, voor hun voortdurende inzet en niet aflatende inspanningen. De lovende woorden werden onderstreept door de overhandiging van een emmer vol Almelose producten voor alle bouwplaatsmedewerkers.

Totale bouwtijd

Bouwcombinatie Koopmans – J.P. van Eesteren is op 9 juli 2013 officieel gestart met de bouw van het nieuwe Stadhuis. Met dit hoogste punt is een mooie mijlpaal bereikt in dit project dat een totale bouwtijd heeft van 480 werkbare dagen. Eind van dit jaar is de oplevering gepland.

Over het project

Vincent van der Meulen van Kraaijvanger Urbis te Rotterdam heeft het ontwerp gemaakt voor de nieuwbouw. De totale oppervlakte is circa 16.000 m2. Het project staat op 244 fundatiepalen en er is 3230 m2 aluminium vliesgevel in verwerkt. De staalconstructie weegt totaal 480.000 kilo. Het wordt een duurzaam stadhuis waarbij tijdens de bouw wordt gewerkt aan het BREEAM-certificaat Excellent. In de betonnen vloeren zijn honderden zwarte en witte kunststof ballen verwerkt. Dat betekent minder beton, minder betonwapening, minder cement, zand en grind. Maar ook minder transportkosten en minder CO2-uitstoot. In het nieuwe stadhuis is het ’s winters lekker warm en ’s zomers koel door een energiezuinig warmte-koudeopslagsysteem. Na oplevering zijn er 493 flexibele werkplekken in de kantoorzones.