Hoogste punt voor realisatie tweede Beagle-vestiging in Leiden

11 mrt 2015

Op woensdag 11 maart is het hoogste punt gevierd van Beagle Zernike in Leiden. PCS Design & Construction en J.P. van Eesteren werken er samen aan een bijzonder bedrijfsverzamelgebouw. In Beagle Zernike vestigen uitsluitend bedrijven uit de biotechnologiesector zich. Het project maakt deel uit van het Bio Science Park in Leiden. Het was wethouder Robert Strijk (Bereikbaarheid, Economie, Binnenstad en Cultuur) van de gemeente Leiden die de officiële handeling voor zijn rekening nam.

Voor specialistische bedrijven in de biotechnologie zijn hoogwaardige laboratoriumfaciliteiten essentieel. Die zijn er echter niet op kleine schaal. Zo is het concept voor The Beagle geboren: een bedrijfsverzamelgebouw voor bio science. Na Beagle Darwin, opgeleverd in 2007, is nu ook Beagle Zernike in aanbouw. Ook twee andere TBI-bedrijven zijn nauw betrokken bij de bouw van dit project: Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros. Het gebouw krijgt een oppervlakte van 5.000 vierkante meter en is een ontwerp van
WK Wilmink Architecten. Al op 1 september moet de eerste van de twee huurders er zijn intrek kunnen nemen: Galapagos, dat verhuist uit Beagle Darwin om plaats te maken voor BioFocus, een onderdeel van Galapagos dat vorig jaar is verkocht aan Charles River Laboratories. Op 1 januari 2016 volgt dan Batavia Bioservices en is het gehele gebouw gevuld.

Innovatief prefab concept

Omdat de bouw pas in oktober kon starten, is gekozen voor een innovatief bouwconcept om tijd te winnen. Er wordt gebruik gemaakt van een CD20-casco, een prefab concept. Daardoor kan de constructie sneller en slanker worden gerealiseerd. De verdiepingshoogte is 4,00 meter, van vloer tot vloer. Effectief is de vrije ruimte 3,00 meter; er is boven het plafond circa 75 cm beschikbaar om leidingen van installaties weg te werken en 25 cm voor de constructie.

Onder leiding van hoofduitvoerder René de Jonge en zijn uitvoeringsteam van J.P. van Eesteren vordert de bouw gestaag. 'We zijn nu de buitengevel aan het metselen en de staalconstructie van de dakopbouw voor de installaties aan het afronden. Installatietechnisch is het geen heel complex project, maar er staan bijvoorbeeld wel twee enorme luchtbehandelingskasten in. Die zijn elf bij tweeënhalf bij drie meter. Die staan inmiddels al op hun plek, want als het gebouw af is kunnen die niet meer worden geplaatst.' Omdat het gebouw veel laboratoriumruimten telt, is er een hogere ventilatiegraad nodig dan in standaard-kantoren. Een extra uitdaging tijdens de korte bouwtijd zijn de extra huurderswensen die nog tijdens de bouw worden geïntegreerd. Dat vraagt met name op installatietechnisch gebied veel flexibiliteit van de bouwpartners Croon en Wolter & Dros.

Landelijk concept

Het concept van The Beagle is ontwikkeld door PCS Design & Construction en J.P. van Eesteren. 'Er zijn wel business incubators, om eerste ideeën uit te werken, maar er was geen bedrijfsverzamel-gebouw. Een startend bedrijf is te klein om een eigen gebouw neer te zetten, dat precies waarom we The Beagle hebben ontwikkeld. Inmiddels voeren we alweer gesprekken met de Gemeente Leiden over de bouw van een derde Beagle, vertelt Ruud Spronsen van PCS Design en Construction.

Ton Vaags van J.P. van Eesteren, Wethouder Robert Strijk, Ruud van Spronsen van PCS, Onno Stolpe van Galapagos en VIncent Franssen van Batavia markeren het hoogste punt van labgebouw The Beagle in Leiden