J.P. van Eesteren herstelt Amsterdams grachtenpand in al zijn glorie

02 dec 2019

Nieuwe Heerengracht (c) Bert Rietberg

Grootschalige verduurzaming voor moderne energieprestaties

Aan de Nieuwe Herengracht in Amsterdam transformeerde J.P. van Eesteren in opdracht van Metroprop een bestaand kantoorpand uit 1920 tot een moderne, energiezuinige werkomgeving. Onze gespecialiseerde afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie herstelde de grandeur van honderd jaar geleden én paste de modernste techniek toe om het gebouw duurzaam te maken voor de komende eeuw.

J.P. van Eesteren voerde de renovatie van het vijf verdiepingen hoge grachtenpand plus tuinhuis - een totale oppervlakte van circa 1.600 m2 - turn-key uit. In de vooropdracht werd het bestaande pand gestript, waarna ook de afbouw en indeling aan J.P. van Eesteren werden gegund. Om het honderd jaar oude gebouw een energieprestatie te geven van een modern kantoor, kreeg het een WKO-installatie waarvoor 16 bronnen van 160 meter diep zijn geboord in de tuin. Een dergelijk energiearm verwarmingssysteem vraagt echter een zeer hoogwaardige isolatie. Om die reden werd de gehele buitenschil, voor en achter, voorzien van voorzetwanden met nieuwe beglazing, dan wel nieuwe achterzetramen. Daarnaast kreeg het kantoor een ventilatiesysteem met warmteterugwinning. Om de plafonds op hun klassieke hoogte te laten, zijn de ventilatiekanalen in de isolatiewanden en in speciale, verticale schachten verwerkt.

Balans tussen klassiek en modern

Bijzonder in dit project was de nauwe samenwerking met de huisarchitect van Metroprop, Leon van Ooijen, die de leden van het bouwteam veel vrijheid tot meedenken bood. Werkorganisator Erno van Es van J.P. van Eesteren: “Het plafond van de eerste verdieping van het tuinhuis was aanzienlijker lager dan het gebouw zelf. Onderzoek wees uit dat een deel van het oude cassetteplafond erboven zat. Op basis van de aangetroffen delen lieten we een nieuw ontwerp maken dat de oude werkelijkheid waarschijnlijk zeer dicht benadert. Dat ontwerp hebben we vervolgens gerealiseerd.”

In het renovatieontwerp was ook de bouw van een entresolvloer opgenomen. Tijdens de bouw werd zichtbaar hoe sterk deze vloer het uitzicht op het prachtige plafond zou benadelen. Daarop werd een nieuw ontwerp gemaakt waarbij de vloer een uitsparing van 4 bij 5 meter kreeg. Hiermee werd de perfecte balans gevonden tussen klassieke schoonheid en een moderne werkomgeving.

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg

  • Foto: Bert Rietberg