J.P. van Eesteren renoveert Spinoza Hall van Universiteit Utrecht

06 okt 2015

Fotografie: Rob 't Hart

Vandaag officiƫle opening iconisch onderwijsgebouw

TBI-onderneming J.P. van Eesteren heeft de grootschalige renovatie van de Spinoza Hall van de Universiteit Utrecht afgerond. De afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie (VOR) van J.P. van Eesteren maakte het Rijksmonument geschikt voor het huidige onderwijsprogramma. Zo werden verschillende ruimtes samengevoegd en een aantal dragende muren vervangen door 6 stalen portalen. Om de stalen constructie te kunnen dragen, moesten er in het complex korte, stalen buispalen geheid worden. Vandaag wordt het vernieuwde Rijksmonument van de Universiteit Utrecht geopend.

Compleet nieuw installatie- en inbouwpakket

De Spinoza Hall is bij de renovatie voorzien van een compleet nieuw installatie- en inbouwpakket. Zo is er energiezuinige verlichting aangebracht en wordt elke ruimte in het gebouw verwarmd door middel van naverwarmingselementen in de toevoerkanalen. Zichtbare ventilatieroosters zijn verwerkt in het dakvlak en er is over de breedte van de renovatie gekozen voor het gebruik van duurzame materialen en een extra thermische isolatie van de buitenschil van het monument. Ook de gevel en het dak zijn volledig gerenoveerd. Zo zijn de systeemplafonds en de gemetselde binnenwanden verwijderd, waardoor de hoge ruimte onder het dak weer zichtbaar is en de symmetrie in het gebouw duidelijker naar voren komt. Ook schoorstenen en storende armaturen zijn verwijderd.

Stalen portalen

Er werden 50 extra studieplekken, 16 nieuwe werkgroepruimten en 3 hoorcollegezalen gerealiseerd. Hiervoor zijn onder andere een aantal ruimtes samengevoegd. Voor de samentrekking waren een aantal grote muurdoorbraken noodzakelijk. De dragende muren werden vervangen door 6 stalen portalen, waardoor een open, functionele ruimte ontstond. Omdat het volledige Rijksmonument op staal gefundeerd was, moesten er in het gebouw stalen buispalen geheid worden om het gewicht van de stalen portalen te dragen. Door de hoogtebeperkingen die horen bij het heien in een gebouw, zijn er stalen buispalen gebruikt van 1,5 meter hoog. Deze zijn op elkaar gelast en vervolgens in de grond ingeheid.

Spinoza Hall

De Spinoza Hall is een voormalig legeringsgebouw van het Ministerie van Defensie. Het doet al sinds 1992 dienst als onderwijsgebouw van de Universiteit Utrecht. Het gebouw is in gebruik bij de faculteit Recht, Economie, Bestuur en Organisatie en de faculteit Geesteswetenschappen.

Het ontwerp voor de vernieuwde Spinoza Hall is vervaardigd door SH2.0, een gelegenheidscombinatie van Alsemgeest & Westerwoudt Architecten, Maria Haag architectuur en Studio RTM architectuur & onderzoek, De Blaay-Van den Bogaard (adviseur installaties) en IMd Raadgevende Ingenieurs (adviseur constructies).

De Universiteit Utrecht is geen onbekende opdrachtgever van J.P. van Eesteren. Eerder heeft het bedrijf onder andere het Langeveldgebouw en het Sjoerd Groenmangebouw gerenoveerd en voor de faculteit Diergeneeskunde diverse verbouwingen uitgevoerd.