J.P. van Eesteren transformeert eeuwenoud weeshuis Gouda in luxe boutique hotel

23 mrt 2020

Weeshuis Gouda (c) Mei architects and planners

Sfeerbeeld woonhof Weeshuis Gouda, (c) Mei architects and planners

Het rijksmonumentale weeshuis in Gouda ondergaat een ware metamorfose. De gespecialiseerde afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie van J.P. van Eesteren is eind 2019 gestart met de transformatie van het eeuwenoude gebouw. Het complex bestaat uit een verzameling van unieke historische panden in het centrum van Gouda. Het weeshuis uit 1599 wordt in opdracht van White house development BV getransformeerd tot luxe boutiquehotel met onder andere een restaurant en appartementen.

Hotel WSHS

Het hotel, dat de naam Hotel WSHS krijgt, beschikt na de transformatie over 25 suites met badkamers op de 1e en 2e verdieping, een restaurant op de begane grond en 30 stadsappartementen. Daarnaast worden de installaties vernieuwd en komen er meerdere liften in het gebouw. Het ontwerp komt van Mei Architecten en Planners.

Originele elementen

De uitdaging binnen dit project is het zo goed mogelijk in stand houden van de originele elementen van het rijksmonument. Projectmanager Cock de Bruin: ‘Dit gebeurt door zoveel mogelijk elementen te herstellen, in plaats van volledig te vervangen.’ Op plekken waar dit door bijvoorbeeld de slechte staat of fundering niet mogelijk is, wordt het vervangen door een nieuw element met precies hetzelfde uiterlijk. De Bruin: ‘Een voorbeeld is het dak. Door de aanwezigheid van asbest wordt een deel van het dakbeschot vervangen. Dit realiseren we door het dak in vijf delen te renoveren, zodat we ruimte besparen voor de opslag van de bestaande pannen. Zo slaan we alleen de dakpannen op van het eerste deel en worden de pannen van deel twee vervolgens gebruikt voor deel één. De oorspronkelijke pannen van deel één worden uiteindelijk weer gebruikt op het dak van deel vijf.’

Betrokkenheid omgeving

De logistieke route voor het aanleveren van het materiaal is van te voren goed voorbereid. Het weeshuis ligt midden in het centrum, waardoor een speciale route naar de bouwplaats vanuit de gemeente essentieel is. De Bruin: ‘We kijken continu hoe we efficiënt en slim kunnen bouwen terwijl we de buurtbewoners zo min mogelijk tot last te zijn. Wij zijn als bouwer een gast in hun buurt.’ Weeshuis Gouda kent een rijke historie, wat zorgt voor een grote betrokkenheid bij de buurtbewoners. De Bruin: ‘Zo geven wij van te voren ons transport door aan de gemeente, zodat er verkeersregelaars in het centrum worden ingezet. Daarnaast houden we de buurtbewoners zo veel mogelijk op de hoogte van alle ontwikkelingen binnen dit bijzondere project. Dit doen we door onder andere communicatie via een wijkvertegenwoordiger, brieven en een mobiele app.’ 

Weeshuis Gouda, (c) Mei architects and planners

Sfeerbeeld horecahof Weeshuis Gouda, (c) Mei architects and planners