Kantoorruimte van Markthof Complex in Den Haag getransformeerd in 16 appartementen

18 dec 2017

In het centrum van Den Haag heeft de afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie (VOR) het voormalige Markthof Complex gerenoveerd en getransformeerd. Hierbij werd een kantoorlaag van ruim 2.000 m² omgebouwd tot zestien bijzondere appartementen. Dit engineering & build project op deze drukke stadslocatie, ging van start in november 2016 en werd in juni 2017 opgeleverd.

De kantoorlaag bij aanvang van het project.

Verbouwing van de kantoorlaag

De zogenaamde Spinoza appartementen, bevinden zich op de eerste verdieping van het Markthof Complex, op de hoek van de Gedempte Gracht en het Rabbijn Maarsenplein, vlakbij het Spui. De voormalige kantoorruimte op de eerste verdieping is eerst door een andere partij volledig gestript. Hierna ging de VOR aan de slag met diverse werkzaamheden. Aan de buitenzijde zijn bestaande erkers vervangen voor nieuwe erkers. Om meer daglicht in de appartementen te krijgen zijn er extra gevelsparingen gemaakt. De appartementen aan de kerkzijde hebben ieder een buitenruimte gekregen.

Ook aan de binnenkant van het gebouw is er veel gebeurd. In de volledig open ruimte zijn wanden, compleet met binnenkozijnen en deuren uit onze eigen timmerwerkplaats geplaatst. Zo werden er zestien appartementen gecreëerd. Deze zijn uitgevoerd in tien verschillende types. Vervolgens is al het leidingwerk vervangen en verplaatst.

De verdieping is volledig getransformeerd in 16 appartementen met een centrale hal.

Uitdagende oplossing voor de installaties 

Het vervangen en verplaatsen van het leidingwerk was geen gemakkelijke klus. De afsluiters van de warmte-installaties van de verdiepingen twee tot en met zes bevonden zich op de eerste verdieping, boven het stucplafond in de te realiseren appartementen. Er is voor gekozen om deze afsluiters en het bijbehorende leidingwerk te verplaatsen naar de centrale hal. De volledige rioleringsinstallatie is over de vloer versleept naar de bestaande schachten. Wat betekent dat de bestaande aansluitingen zijn gebruikt, maar de leidingen een andere route hebben gekregen. Hierna is er een laag schuimbeton en een anhydrietvloer over gestort. Het schuimbeton kwam ruim 25 centimeter omhoog en zorgde ervoor dat ook de leidingen van deze installatie goed weggewerkt zijn.

De warmte-installatie werd in de winter verplaatst en moest voor de verdiepingen twee tot en met zes tijdelijk worden afgesloten. Om de overlast voor de bewoners van die bestaande woonlagen zoveel mogelijk te beperken, is hier tijdens de uitvoering veel aandacht aan besteed. Er is een tijdelijke voorziening in het hoofdleidingwerk aangebracht. Dit zorgde ervoor dat de installatie niet per aansluiting geleegd hoefde te worden. Hierdoor kon de afsluitingstijd tot een minimum beperkt worden.

Bijna alle appartementen worden volledig gemeubileerd verhuurd.

Het Markthof Complex

Er is keuze uit drie soorten appartementen, die bijna allemaal gemeubileerd worden verhuurd. De Garden appartementen hebben uitzicht op de nieuwe kerk en de daarbij behorende groene tuin. De Square appartementen liggen aan het rustieke Rabbijn Maarsenplein en bij de City appartementen kijk je uit op de Gedempte Gracht met de bruisende energie van de binnenstad. Verder beschikt het complex over twee ondergrondse parkeerlagen en op de begane grond bevinden zich een aantal horecazaken en winkels. De verdiepingen twee tot en met zes zijn al langere tijd bewoond.

De nieuwe erkers zorgen voor een zichtbare verandering van het complex.

Opdrachtgever

Markthof Appartementen B.V.

Architect

Studio Hans Huitinck