Labgebouw O|2 bouwkundig opgeleverd

05 jun 2015

Onderzoeks- en Onderwijsgebouw van de VU is weer een stap dichterbij voltooiing en ingebruikname.

Het O|2 gebouw nadert zijn voltooiing. Het nieuwe onderzoeks- en onderwijsgebouw van de Vrije Universiteit Amsterdam werd op 29 mei 2015 bouwkundig opgeleverd. Bouwdirecteur John van Houten van Vrije Universiteit Amsterdam tekende samen met projectleider Erik Schipper van J.P. van Eesteren en Ben Roest directievoerder bij Arcadis de officiële stukken. Hiermee komt de realisatie van de nieuwbouw weer een stap dichterbij. Josja van der Veer, directeur van de Vrije Universiteit Amsterdam was verheugd met deze belangrijke markering richting de ingebruikname van het door EGM architecten ontworpen O|2 gebouw.

In april 2013 werd het startschot gegeven voor de bouw van het O|2 gebouw. Dankzij de intensieve samenwerking tussen alle betrokken partijen is het door EGM architecten ontworpen gebouw ruim twee jaar na die datum gereed. Het interieur zal het komende half jaar door de drie TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter & Dros worden geoptimaliseerd, waarna in december het gebouw geheel ingericht is. Als alles volgens plan verloopt nemen de 750 onderzoekers van VU, VUmc en de Universiteit van Amsterdam en ca. 100 masterstudenten in het eerste kwartaal van 2016 hun intrek in het gebouw. Zij zullen hier samenwerken aan belangrijke maatschappelijke vraagstukken op het gebied van Human Health & Life Sciences.

Onderzoek

Het O|2 gebouw heeft een vloeroppervlakte van 33.000 m2 verdeeld over 14 bouwlagen. Het gebouw vormt een belangrijke schakel binnen de campusontwikkeling van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VU medisch centrum. Hier vindt biochemisch onderwijs en onderzoek plaats. Naast laboratoria en onderwijsfuncties bevat het gebouw ook bijeenkomstfuncties en restauratieve functies.

Ontwerp

Het gebouw is ontworpen als een witte kubus waar op strategische plaatsen massa is uitgesneden. Hierdoor ontstaat een fascinerende structuur met spectaculaire zichtlijnen en kan daglicht diep in het gebouw binnendringen. Het gebouw heeft een heldere en functionele indeling: elke verdieping bestaat uit een oost- en westvleugel, gescheiden door het atrium. De beide vleugels zijn verdeeld in zones voor laboratoria, kantoren en service. In het gebouw is rekening gehouden met de steeds veranderende onderzoeksprogramma’s door flexibele, universele laboratoriummodules in een vast stramien te ontwerpen die naar wens geschakeld kunnen worden. Waar de verschillende gebruiksfuncties in elkaar overlopen, zijn ontmoetingsplekken gecreëerd die een optimale interactie tussen medewerkers en studenten faciliteren.

Het O2 gebouw kent vele doorkijkjes, dwars door het gebouw heen en over verschillende verdiepingen. Het atrium en de ontmoetingsruimten op verschillende niveaus bevorderen die interactie en koppelen met grote lichte vides de verschillende verdiepingen aan elkaar. Zo draagt het O|2 gebouw bij aan optimale kennisuitwisseling en aan het versterken van de kennisinfrastructuur van metropoolregio Amsterdam.

Samenwerking

Bij de nieuwbouw van het O|2 gebouw werken de betrokken partijen nauw samen. EGM architecten tekende voor het ontwerp. De installatietechnische complexiteit van het gebouw was een van de redenen voor een integrale samenwerking tussen de TBI-ondernemingen J.P van Eesteren, Wolter Dros en Croon Elektrotechniek. Samen met constructeur Royal Haskoning/DHV, adviseur installatietechniek Valstar Simonis en adviseur lab-inrichting Dr. Heinekamp is de realisatie van dit bijzondere gebouw waar ontmoeting en kennisdeling centraal staan bijna een feit.