Laboratoria Universiteit Leiden gaan voor BREEAM Very Good Label

17 mrt 2015

Op het Bio Science park voor de faculteit van Wiskunde en Natuurwetenschappen (FNW) van de Universiteit Leiden wordt gewerkt aan een laboratorium met een BREEAM Very Good Label. De eerste fase van de nieuwbouw is gestart. Het gaat om het casco van een gebouw van 40.000 m2, waaronder 14.000 m2 laboratoria (dat in september 2015 gereed moet zijn).

BREEAM Very Good Label

Bij de bouw staat duurzaamheid centraal. Zo wordt er onder andere een WKO-installatie geïnstalleerd. Zoals aangegeven wordt er gestreefd naar een BREEAM Very Good label. Er bestaan nog geen richtlijnen voor laboratoria. Daarom is er samen met Dutch Green Building Council een ‘bespoke’ traject ontwikkeld. Het ontwerp heeft al een BREEAM ontwerpcertificaat ontvangen. Hiermee is de Bèta Campus het eerste laboratoriumgebouw in Nederland met dit duurzaamheidscertificaat.

Uitvoering

Wolter & Dros is verantwoordelijk voor de werktuigbouwkundige installaties, waaronder de duurzame WKO-installatie.
Croon Elektrotechniek is verantwoordelijk voor de elektrotechnische installaties. J.P. van Eesteren verzorgt de bouwkundige afwerking en Waldner is de leverancier van Laboratorium meubilair. Het hele project wordt in BIM Revit uitgewerkt.

Campus

De complete nieuwbouw van de Bèta Campus beslaat drie fasen van in totaal 100.000 m2 en moet in 2023 gereed zijn. Nieuwbouw is noodzakelijk omdat de bestaande gebouwen verouderd zijn en niet meer aan de huidige eisen voldoen. Bovendien zijn de verschillende instituten van de faculteit in de huidige situatie verspreid over het terrein. Intensieve samenwerking tussen de instituten vraagt om een centrale huisvesting, waarin de nieuwbouw voorziet.