OP 12-12-12 OM 12:12:12 UUR IS PALEIS VAN JUSTITIE IJDOCK OPGELEVERD

12 dec 2012

Het Paleis van Justitie op IJDock in Amsterdam is op 12-12-12, precies om 12:12:12 uur, door J.P. van Eesteren opgeleverd en door opdrachtgever ASR Vastgoed Ontwikkeling overgedragen aan gebruiker Rijksgebouwendienst.

Het Paleis van Justitie bestaat uit twee gebouwen voor onderdelen van het Openbaar Ministerie en het gerechtshof Amsterdam en meet totaal 34.000 m2. De nieuwbouw zal een groot deel van de huidige verschillende onderkomens van de gerechtelijke organisatie vervangen. Vanaf 16 april 2013 vinden alle zittingen plaats in de nieuwbouw.  

Duurzaam en kwalitatief hoogwaardig

Het project, naar ontwerp van Claus en Kaan architecten uit Amsterdam, wordt gekenmerkt door hoogwaardige materialen en detaillering. Het Paleis van Justitie is getoetst op energiezuinigheid en duurzaamheid op basis van het BREEAM nieuwbouwcertificeringsschema en is gewaardeerd met twee sterren (Good). Het gebouw wordt verwarmd en gekoeld door warmte koude opslag (WKO) in de bodem gecombineerd met een warmtepomp.

Onderdeel van IJDock 

IJDock is het nieuwe anker aan het IJ zo'n 500 meter westelijk van het Centraal Station in Amsterdam, een modern, kwalitatief hoogwaardig verblijfsgebied met grootstedelijke voorzieningen. Het is gesitueerd op een kunstmatig eiland in het IJ, vanaf de Westerdoksdijk bereikbaar via een brug en een verbindingsdam.

IJDock is een project van ASR Vastgoed Ontwikkeling. De Rijksgebouwendienst is nauw betrokken bij de huisvesting van het Openbaar Ministerie, het gerechtshof Amsterdam en de Dienst Waterpolitie van het KLPD. Naast het Paleis van Justitie worden een kantoortoren, appartementengebouw, een hotel en passantenhaven gerealiseerd. De onderliggende parkeergarage omvat 500 plaatsen, waarvan 350 openbaar. De passantenhaven met 60 ligplaatsen is de verbindende schakel tussen het zakelijk IJDock en de woonbuurt Westerdokseiland. Ook is er een kleine haven voor de Waterpolitie.  

Samenwerking binnen TBI 

Het Paleis van Justitie is een sprekend voorbeeld van de samenwerking van TBI bedrijven. J.P. van Eesteren was verantwoordelijk voor het integrale pakket bouw + installaties, waarbij Wolter & Dros en Croon de installaties hebben uitgevoerd. 

Foto IJDock aangeleverd door ASR Vastgoed Ontwikkeling, fotograaf: John Lewis Marshall