Plaatsing grote stalen kolommen labgebouw O|2 is mikado voor gevorderden

22 jul 2013

Het plaatsen van de ‘mikado's’ in het O|2 labgebouw van de VU, dat door bouwcombinatie J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon wordt gerealiseerd, kun je met recht een huzarenstukje noemen. De 14 stalen schuine kolommen variërend in lengte van 18 tot 20 meter geven het gebouw zijn karakteristieke vorm. Niet alleen de ‘mikado's’ maken het O|2 labgebouw tot een bijzonder project: de gevel wordt opgebouwd uit duurzame ClickBricks. Een materiaal dat nog niet eerder tot op deze hoogte is toegepast.

Compacte kubus

Het O2 labgebouw verrijst boven de bestaande parkeergarage van het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA) aan de Boelelaan. Een locatie die door eerdere projecten voor bouwcombinatie J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon bekend terrein is. EGM architecten ontwierp het gebouw als een compacte kubus. Daarin komen uitsneden die zorgen voor optimaal daglicht in het gebouw. Het pand gaat een indrukwekkende bijdrage aan de aanblik van de Amsterdamse Zuidas leveren. O2 zal veertien bouwlagen omvatten, op een grondvlak van ruim 50 x 60 meter. In totaal zal het ongeveer 33.000 m2 bruto vloeroppervlak tellen.

Bijna 100 ton staal

Maar liefst twee kranen zijn er voor nodig om de 14 kolommen op hun plek te krijgen. Elke kolom weegt zo rond de 7.000 kilo en wordt door een torenkraan en een 300-tons mobiele kraan met uiterste precisie op zijn plek gehesen. Omdat de kranen zich dichtbij de aanvliegroute van de traumaheli bevinden staan de kraanmachinisten in direct contact met de piloten. “Voor het plaatsen van de kolommen hebben we een stappenplan opgezet. Het is een behoorlijke puzzel om te zorgen dat er telkens aan het eind van de dag weer een stabiele constructie staat.” vertelt projectleider Erik Schipper van J.P. van Eesteren. Eind week 31 zijn alle mikado's gemonteerd. Het is dan nog wel even wachten tot ze in volle glorie te aanschouwen zijn. Dat is naar verwachting pas begin volgend jaar wanneer de steiger gedemonteerd wordt.

Een kwestie van stapelen

Ook op het aanzicht van de gevel is het nog even wachten tot volgend jaar de steiger is verdwenen. De gevel van het labgebouw is opgebouwd uit zogenaamde ClickBricks. Een baksteen die droog te stapelen is. Er wordt geen mortel gebruikt en er is geen voeg. Daardoor is de baksteen duurzaam: er is geen water nodig en de stenen kunnen volledig worden hergebruikt. Het is de eerste keer dat dit type baksteen is gebruikt voor een project van deze hoogte en omvang.

Korte lijnen

Niet alleen de buitenkant van het gebouw is bijzonder. “Het O|2 labgebouw van de VU bevat ook een schat aan technische installaties. De verhouding bouw en techniek is ongeveer 50/50.” zegt Erik Schipper van J.P. van Eesteren. “Dat is de reden we direct vanaf de engineeringsfase voor het team, dat bestaat uit medewerkers van J.P. van Eesteren, Wolter & Dros en Croon, een gezamenlijk kantoor hebben ingericht. Daarbij is de bouwtijd kort, we hebben wel 2 jaar om dit project te realiseren, maar de eerste verdieping dient al na 14 maanden gereed te zijn voor de lab-inrichting. En dan wil je de lijnen tussen de verschillende disciplines kort houden. En ook voor onze opdrachtgever werkt dit heel prettig. Ik ben het centrale aanspreekpunt en bewaak de gezamenlijke belangen. Heel helder dus!”