Pompenburg: een verleidelijk stukje stad

27 mrt 2019

Pompenburg, Rotterdam

Joost van Pelt

In maart verscheen er een uitgebreid artikel over de ontwikkeling rond Pompenburg in het magazine INRotterdam. Hierin vertellen verschillende leden van de Ontwikkelcombinatie en samenwerkende partijen over hun betrokkenheid dit bijzondere project. Zoals Joost van Pelt, commercieel manager van J.P. van Eesteren en project-directeur van de Combinatie Pompenburg VOF:

"Als ontwikkelende bouwer zijn wij goed bekend in Rotterdam. Zo hebben we de Markthal gerealiseerd en ontwikkelden en realiseerden wij aan de Wijnhaven het nieuwe Ibis-hotel. Op dit moment bouwen wij aan de Coolhaven ‘Little C’, eveneens een eigen ontwikkeling. Vanuit het verleden hebben wij diverse ontwikkelrechten en grondpositie in het gebied van Pompenburg. Samen met Synchroon en Dura Vermeer hebben we sinds 2017 gewerkt aan een nieuwe visie voor Pompenburg. Deze visie laat de unieke kansen en mogelijkheden zien om een desolaat gebied in de binnenstad van Rotterdam tot ontwikkeling te brengen. Door zijn strategische ligging kan dit gebied een stedenbouwkundige en programmatische verbinding worden tussen verschillende deelgebieden in de binnenstad. Het is een unicum dat er op zo’n grote schaal in de binnenstad van Rotterdam nog zo’n toegevoegde waarde gecreëerd kan worden. 

Zo’n tien jaar gelden werkten we samen met onze partner Dura Vermeer al aan een gebiedsvisie voor Pompenburg, waarbij ook corporaties Vestia en Havensteder betrokken waren. Zij waren eigenaar van het voormalig Hofplein Station en samen met hen werd toegewerkt naar een integrale gebiedsvisie. Het project kwam helaas stil te liggen door de economische crisis en tegen de tijd dat de markt rond 2017 weer aantrok, was de in 2009 ontwikkelde gebiedsvisie achterhaald. Ondertussen hadden we samen met Dura Vermeer en genoemde corporaties wel de krachten gebundeld en de Combinatie Pompenburg VOF opgericht. Er ligt nu een compleet nieuwe visie voor de ontwikkeling van Pompenburg.

De komende tijd staat in het teken van haalbaarheidsonderzoek. Voor J.P. van Eesteren staat vast dat we met de ontwikkeling van ‘Nieuw Pompenburg’ een waardevolle en unieke bijdrage kunnen leveren aan het creëren en realiseren van een nieuw en onderscheidend stukje stad, waar mensen straks graag wonen, werken, verblijven en ontspannen.’ "

Wat is je eerste herinnering aan Rotterdam?

Die gaat terug naar een zaterdagavond met mijn ouders op een terrasje aan het Stadhuisplein. Ik was toen zo’n 15 jaar oud. Later mocht ik, in het kader van mijn studie Bouwkunde, stage lopen bij de bouw van de ‘Koopgoot’.

Wat vind je sindsdien de belangrijkste verandering?

Rotterdam werkt hard aan het vriendelijk en aantrekkelijker maken van de (binnen)stad. Ten opzichte van zo’n 15 tot 20 jaar geleden is dit in de stad goed merkbaar en voelbaar.

Het ontwikkelteam van Pompenburg bestaat uit Dura Vermeer, J.P. van Eesteren, Synchroon, Studioninedots, Delva Landscape Architecture/Urbanism, Skonk. De corporaties Havensteder en Vestia zijn belanghebbenden en als zodanig betrokken bij het plan Pompenburg. Lees hier meer over dit project.


Bekijk het gehele artikel zoals verschenen in het magazine INRotterdam