Project Goede Doelen Loterijen wint Bewuste Bouwers Zuidas Award

23 mei 2017

Uitreiking Bewuste Bouwers Zuidas Award 2017

Bouwen met aandacht voor de omgeving

Het nieuwe kantoor van de Goede Doelen Loterijen, waar de Nationale Postcode Loterij, de VriendenLoterij en de BankGiro Loterij onder vallen, wordt een van de meest duurzaam gerenoveerde kantoren van Nederland. Voor dit bijzondere project heeft J.P. van Eesteren zaterdag 20 mei de Bewuste Bouwers Zuidas Award in de wacht gesleept. Tijdens de Dag van de Bouw 2017 werd deze award voor het eerst uitgereikt aan de ‘meest bewuste bouwer’ op de Zuidas in Amsterdam.

De 20 deelnemende projecten op de Zuidas zijn beoordeeld door stichting Bewuste Bouwers en door het Bewonersplatform Zuidas. Bewuste Bouwers keek naar de pijlers van haar gedragscode: Veilig, Omgeving, Milieu, Vakmensen en Verzorgd. Het Bewonersplatform Zuidas is ook langs de projecten gegaan en heeft als bewoners onder andere het bouwterrein en de inrichting beoordeeld.

Een goed rapport

Met een 8,3 als rapportcijfer van Bewuste Bouwers en een 9,5 van het Bewonersplatform werd het project van J.P. van Eesteren met een gemiddelde van 8,9 uitgeroepen tot award winnaar. Een prachtresultaat! Voor de jury was de goed georganiseerde bouwplaats met zeer verzorgde uitstraling een belangrijk punt bij het project. Het hoge rapportcijfer heeft J.P. van Eesteren verder te danken aan de bewuste omgang met de omgeving. “Opdrachtgever en aannemer zijn zich bewust van de impact van hun aanwezigheid en de bouwhinder die ondervonden wordt door de omgeving. Zij werken eraan om de hinder te minimaliseren voor de omgeving’’, aldus de jury.

BREEAM Outstanding certificaat

Met dit project streven we samen met onze opdrachtgever de Goede Doelen Loterijen naar het BREEAM Outstanding certificaat. Tijdens de renovatie kijken we daarom met het hele team niet alleen naar duurzaamheidsaspecten in het ontwerp, maar ook naar aspecten als gerecyclede materialen en het bouwproces. We realiseren hier een energieneutraal gebouw, met onder andere 2.500 m2 zonnepanelen op het dak, die gezamenlijk voldoende energie opwekken voor 80 huishoudens. En we besteden veel aandacht aan het voorkomen van overlast. Het logistiek managementsysteem zorgt voor een strakke planning van aan- en afvoerverkeer, zodat er geen vrachtwagens in de wijk staan te wachten. Daarnaast is communicatie met de omgeving belangrijk: werkaankondigingen, nieuwsbrieven en een website zorgen voor de informatievoorziening.  

Erik Schipper, projectmanager vanuit J.P. van Eesteren: “We realiseren ons dat we te gast zijn tijdens de bouw en we willen dat ook uitstralen. Daarom steken we hier energie in met het hele projectteam. We werken bij J.P. van Eesteren bij al onze grote, binnenstedelijke projecten conform de richtlijnen van Bewuste Bouwers. We zijn er dan ook enorm trots op dat we de prijs gewonnen hebben met het nieuwe, duurzaam verbouwde kantoor voor de Goede Doelen Loterijen en dat een van onze andere projecten, Olympic Plaza, op een mooie vierde plaats is geëindigd.”

Sfeerbeelden

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Benthem Crouwel Architects

  • Foto: Jasper Juinen

  • Foto: Jasper Juinen

  • Foto: Jasper Juinen

  • Foto: Jasper Juinen