Renovatie appartementen Walstraat Arnhem

24 sep 2019

Renovatie appartementen Walstraat Arnhem

Afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie van J.P. van Eesteren heeft, in het kader van wonen boven winkels, twee appartementen aan de Walstraat 1 in Arnhem gerealiseerd. De woningen zijn gelegen in het centrum van Arnhem, in een drukke winkelstraat. Voorheen bestond de ruimte uit één groot appartement. Dit is omgezet naar twee losse appartementen met een oppervlakte van 110 m2.

Duurzaamheid

De renovatie en transformatie is in opdracht van Levi Lassen Groep en omvat het verbeteren van de duurzaamheid, het verhogen van het energielabel en het leefgenot van de woningen. Zo is onder andere de isolatiewaarde van de gevel verhoogd. Daarnaast is er een damp remmende laag aangebracht voor een goede regeling van de vochthuishouding en is er een ventilatiesysteem geïnstalleerd. Ook zijn er meerdere dakramen geplaatst en zijn de keukens volledig vernieuwd.

Monumentaal pand

Bijzonder aan dit project is dat het een monumentaal pand betreft. Zo mocht er niks worden veranderd aan de stalen kozijnen in de buitengevel en het aanzicht van het pand. Om de renovatie uit te kunnen voeren is er gebruik gemaakt van de doos-in-doos constructie. Alle buitenmuren zijn voorzien van een voorzetwand die hoogwaardig geïsoleerd en volledig dicht is. In deze wand zijn kozijnen met dubbelglas gebruikt die hetzelfde ogen als de stalen kozijnen in de buitengevel. Op deze manier worden alle originele en monumentale aspecten van het pand gewaarborgd.

Leveringen just-in-time

Normaliter eist een doos-in-doos constructie veel ruimte op de bouwplaats. De appartementen waren echter door de drukke winkelstraat en via trappenhuis  slecht bereikbaar voor materiaaltransport . Om deze constructie toch toe te kunnen passen zijn alle leveringen just-in-time bezorgd. Dit betekent dat het afval werd opgehaald op het moment dat de nieuwe bestellingen werden geleverd. Eén keer per week kwam een vrachtwagen met een 35 meter hoge kraan langs om al het puin van het dakterras op 15 meter hoog te halen. Vervolgens werden de nieuwe materialen weer naar boven getakeld. Zowel het timmerwerk in de fabriek als het timmerwerk ter plaatse werd uitgevoerd door eigen specialisten van J.P. van Eesteren.