Start nieuwbouw O|2 VU te Amsterdam

28 jan 2013

Vrijdag 25 januari 2013 is de bouw van het nieuwe onderzoeksgebouw (werknaam O|2) van de Vrije Universiteit Amsterdam en VU medisch centrum op de VU campus aan de Zuidas gestart. In het gebouw komen diverse laboratoria, onderwijsfuncties en kantoren. Daar gaan de VU, VUmc, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en het Academisch Medisch Centrum (AMC) samenwerken in het thema Human Health en Life Sciences (H2LS).

 Het nieuwe onderzoeksgebouw maakt deel uit van de campusontwikkeling van de VU en VUmc. In Human Health and Life Sciences (H2LS) wordt onderwijs en onderzoek in de medische en mensgebonden gezondheids-levenswetenschappen integraal georganiseerd om zo een belangrijke bijdrage te kunnen leveren aan deze maatschappelijke ontwikkelingen.

De opdracht omvat het integrale pakket bouw en installaties. Bouwcombinatie J.P. van Eesteren - Wolter & Dros - Croon v.o.f.  (waarin TBI-bedrijven in bouw en techniek samenwerken) voert het werk uit.

Het 33.000 m2 bvo metende gebouw van 14 bouwlagen met een grondvlak van ruim 50x60 m komt te staan aan De Boelelaan, naast het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA). In de fundering is reeds voorzien omdat de 2-laagse ACTA-parkeergarage onder de locatie van O|2 ligt.Deze parkeergarage en het ACTA-gebouw zijn eerder door J.P. van Eesteren gerealiseerd.

Het nieuwe onderzoeksgebouw, dat is ontworpen door EGM architecten, maakt deel uit van de totale campusontwikkeling, waar de VU en VUmc onder de naam VU campus werken aan een open gebied aan de Zuidas, dat inspeelt op de eisen die studenten, patiënten en medewerkers stellen aan hun omgeving. 

Architect: EGM architecten bv