Vanaf vandaag is de Haagse Passage twee keer zo groot!

18 sep 2014

Burgemeester Jozias Aartsen heeft vandaag met een zangkoor, abseilers en confettikanonnen de Nieuwe Haagse Passage officieel geopend. Deze verlengde Passage omvat 10.500 m2 winkels en een hotel met 118 suites. Met de Nieuwe Haagse Passage is een verbinding tussen de Grote Markstraat, de Spuistraat en de bestaande Haagse Passage gecreëerd. De Haagse Passage is daarmee ineens twee keer zo groot! Sinds oktober 2011 werkte J.P. van Eesteren aan de Nieuwe Haagse passage die is ontwikkeld door Multi Vastgoed en AM Real Estate Development.

Het ontwerp

De architect, Bernard Tschumi, heeft dit spectaculaire, nieuwe deel van De Passage heel licht en open ontworpen. Net als het historische deel heeft ook deze kant een hele hoge glazen kap. Maar dan anno nu! De mooie Hollandse luchten die je hierdoor ziet, worden als het ware geprojecteerd op de gevels van de winkels. Ook de imposante entree met Delfts Blauwe tegels aan de Grote Markstraat 'weerspiegelt' de lucht en de wolken.

Een complex bouwproject

De Nieuwe Haagse Passage is een complex bouwproject. Dat zat ‘m met name in de locatie: hartje Den Haag. De locatie met de beperkte bouwplaats zorgde voor logistieke uitdagingen en vroeg regelmatig om creatieve oplossingen. De torenkraan die tijdens de bouw op het dak van de V&D werd geplaatst is daar een mooi voorbeeld van.