WATERWERK runner-up in tender Sluishuis Amsterdam

08 dec 2016

WAX Architectural Visualizations

De gemeente Amsterdam heeft vorige week de uitslag bekend gemaakt van de tender voor de ontwikkeling van Sluishuis op IJburg, Amsterdam. Vanwege de hoge ambitie voor deze bijzondere plek schreef de gemeente Amsterdam een tender op kwaliteit uit. In de voorselectie in april 2016 was het aantal inschrijvers teruggebracht naar vier partijen, die een planvoorstel mochten doen. De combinatie Vorm/Besix met BIG/Barcode is door de gemeente uitgeroepen tot winnaar. Wij feliciteren de combinatie Vorm/Besix met BIG/Barcode van harte met hun overwinning! Synchroon, Lingotto en J.P. van Eesteren zijn met het plan WATERWERK bestempeld als runner-up. De vakjury heeft naar verluidt lang gediscussieerd over de keuze tussen deze twee plannen. Er was dan ook wat te kiezen. De uitstraling van het door Neutelings Riedijk Architecten ontworpen WATERWERK verschilt drastisch van het winnende plan.

WATERWERK is vanuit alle windrichtingen een machtig bouwwerk, dat als een kloek blok in het water staat. Het wordt met een brug ontsloten vanaf de Haringbuisdijk. Eenmaal binnen wordt het hart van WATERWERK gevormd door een binnenhaven. Het klassieke stedelijke bouwblok is als het ware ‘binnenstebuiten’ gekeerd, met openbaar toegankelijke kades rond de binnenhaven, waar bewoners en bezoekers samenkomen als in een stedelijk dorp. De appartementen in de vier zijden van het carré, ontsloten via een beschutte colonnade, kennen een dubbele oriëntatie: aan de ene kant wonen met een blik op het ruige water van het IJmeer en aan de andere kant op de beschutte binnenzijde van het blok.

WAX Architectural Visualizations

Monument van de vooruitgang

Met de voeten in het water en het hoofd tegen de wolken past WATERWERK in oudhollandse prenten als een monument van de vooruitgang. Een krachtig volume dat de onverzettelijkheid ademt van een bouwwerk dat er altijd al leek te staan en nooit meer weggaat. Maar ook een bouwwerk dat beschutting biedt, met een vriendelijke binnenwereld waar de gebruiker centraal staat en waar het plezierig toeven is. In het materiaalgebruik van de gevels is een helder onderscheid gemaakt tussen de ruwe, door weer en wind geteisterde, buitenzijde en de besloten binnenwereld met een intieme haven en publieke functies.

Projectdetails

WATERWERK kent een omvang van circa 46.000 m2 en bestaat uit 278 energieneutrale appartementen, circa 5.500 m2 commerciële en gemeenschappelijke ruimten waaronder een hotel, horeca en flexibele werkplekken, zo’n 250 ondergrondse parkeerplaatsen en een hoogwaardig waterprogramma met plek voor 36 varende woonschepen. De voor deze tender geformeerde combinatie Synchroon, Lingotto en J.P. van Eesteren, heeft samengewerkt met een team bestaande uit Neutelings Riedijk Architecten, West 8, Arup en IGG. Monteflore en Floatbase zijn verantwoordelijk voor het waterprogramma.