JP Today

Antoni van Leeuwenhoek opgeleverd

Geschreven door Redactie
06 okt 2016

Er wordt grondig gerenoveerd, verbouwd en gebouwd op het terrein van het Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Dit alles met één doel: nu en in de toekomst meer ruimte bieden aan patiënten en onderzoek. J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros hebben dit project gezamenlijk aangepakt. Gedurende het complete bouwproces bleef het in kanker gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek volledig in bedrijf.

Meer ruimte

Door de uitbreiding kan het ziekenhuis in de toekomst meer patiënten behandelen, en is er meer ruimte beschikbaar om steeds betere behandelmogelijkheden aan te kunnen bieden. In totaal (ver)bouwden de TBI-ondernemingen op het project 5.750 m² vloeroppervlak. Om te kunnen voldoen aan de toenemende patiëntenstroom zijn verschillende afdelingen uitgebreid. Zo is de hal verlengd en voorzien van dezelfde speciale maatwerkverlichting als in de bestaande hal, om een zo prettig mogelijke sfeer te creëren. Voor de afdeling Klinische Pathologie realiseerden J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros veertig procent meer labruimte en nieuwe werkplekken voor een groeiend aantal pathologen, moleculair deskundigen en analisten. Speciale aandacht ging hierbij uit naar de bijzondere verlichting en nieuwe labtafels.

Links render, rechts opgeleverd resultaat

Oefenzaal

In het laatste bouwdeel dat is opgeleverd zit een vleugel voor revalidatie en nazorg van kankerpatiënten. Deze beschikt over een speciale oefen- en revalidatiezaal met de hoogte van twee verdiepingen. De oefenzaal heeft warmte-elementen in het plafond en verder beschikken de nieuwe ruimtes over koelplafonds met geïntegreerde verlichting. Op de nieuwe delen staan techniekruimten met installaties voor elektra, ventilatie, verwarming en koeling, separate afzuiging, de ontruimingsinstallatie, de brandmeldinstallatie en de hoofdverdeelkast.

Grote rol voor BIM

Binnen dit project is in alle fasen BIM toegepast. In de ruwbouwfase is veel gebruikgemaakt van het 3D-model voor de wanden, vloeren en de staalconstructie. Bij de afbouw van de nieuwbouw was het model leidend voor de metalstudwanden en de systeemplafonds. Verder is gebruikgemaakt van BIM voor de installatietechniek. Wat bijzonder is aan dit project is dat het gebouw niet alleen fysiek, maar ook digitaal wordt opgeleverd. AVL ontvangt een compleet up-to-date BIM-model van het hele gebouw. Dit met het oog op het toekomstige onderhoud. Zo’n ‘as built’ BIM-model wordt steeds vaker door opdrachtgevers gevraagd. Het geeft ze een overzicht van het complete ‘binnenste’ van een gebouw. Al het werk van bouwers, installateurs, leveranciers en onderaannemers is verenigd in één model. Inclusief alle wijzigingen die gedurende het bouwproces zijn aangebracht. Klaar voor de toekomst dus.

BIM-model 'as built’