JP Magazine

Boston & Seattle: “Wij hebben een band met deze plek”

Geschreven door Paolo Bouman voor JP Magazine
22 jul 2016

Woontoren Seattle wordt straks bevolkt door  de deelnemers aan het  Pensioenfonds van de Holland-Amerika Lijn (HAL). De eerste die  hiervoor opteerden waren Marry Heemskerk en Theo Sjoerdsma die van 1958 tot en met  1968 als scheepswerktuigkundige voor de lijndienst voer.

Marry Heemskerk en Theo Sjoerdsma

Theo Sjoerdsma: “Het plan van de HAL stamt al uit 2006. Het ging toen om een mogelijke locatie bij stadion Feyenoord, maar daar zag ik mezelf niet wonen. In 2012 hoorden we van de bouw van Boston & Seattle. We schreven ons meteen in en konden precies het appartement kiezen dat we wilden.” Marry Heemskerk: “Dat werd op de achtste verdieping. Je kijkt dan net over Las Palmas heen naar de Maas zodat je een cruiseschip kunt zien als dat aanmeert. Verder heb je nog precies genoeg contact met de straat.”

Kunt u iets vertellen over uw HAL-verleden? 

Theo Sjoerdsma: “Op mijn achttiende ging ik naar het gebouw dat we nu kennen als Hotel New York om te solliciteren bij de HAL. Ik ging door dezelfde draaideur als waardoor “ W ij hebben een band met deze plek” je nu naar binnenstapt. Tien jaar voer ik op de oost- en westkust van de Verenigde Staten, de Golf van Mexico en Zuid-Amerika. Daarna ben ik overgestapt naar de haven om negen jaar te werken in de scheepsreparatie. Toen de crisis in de Nederlandse scheepvaart toesloeg werd ik hoofd gebouwendienst bij de Laboratoriumschool in Delft, nu onderdeel van de Hogeschool Rotterdam, en daar ontmoette ik mijn tweede vrouw Marry.” 

Heb jij ook iets met scheepvaart, Marry? 

Marry Heemskerk: “Inmiddels zeker. De HAL is echt een fantastisch pensioenfonds dat heel veel organiseert voor de leden. Dit jaar was er nog een feest in De Doelen. Dus het was onvermijdelijk dat ik ook werd aangestoken door het virus. We zitten nu ook samen in de evenementengroep. De onderlinge band is heel sterk. Dat maakt het extra leuk dat er in het gebouw ook een sociëteitsruimte komt.” Theo Sjoerdsma: “Die band heeft te maken met het feit dat je het op zee samen moet redden. Je maakt dus veel mee met elkaar. Bijvoorbeeld dat ik een telegram krijg dat mijn zoon geboren is. Hij kwam vroeger dan was uitgerekend. Dan leeft iedereen aan boord mee.” 

Zijn jullie tevreden over de communicatie vanuit J.P. van Eesteren over de bouw? 

Theo Sjoerdsma: “Zeker. Ik waardeer de vele nieuwsbrieven die we krijgen en check elke dag de webcam. Die beelden gebruik ik ook voor mijn eigen dagboek over de bouw.”  

EEN KIJKJE ACHTER DE (BOUW)SCHERMEN BIJ BOSTON & SEATTLE

Oud HAL-medewerker Theo Sjoerdsma vertelt over zijn toekomstige woning