Bouw nieuw duurzaam kantoor Triodos Bank gestart

09 apr 2018

REMONTABEL KANTOOR STREEFT NAAR ZERO FOOTPRINT

Op maandag 9 april is de bouw van het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management in Driebergen officieel gestart. De bank is één van de duurzaamste banken ter wereld. Vandaar dat de lat qua duurzaamheid en kwaliteit bij de realisatie extreem hoog ligt. Het gebouw wordt remontabel gebouwd; aan het einde van de levensduur kan het worden gedemonteerd, waarna de onderdelen en materialen zijn te hergebruiken. Zonder een spoor achter te laten.

Opdrachtgever JOIN (een joint venture van Triodos Bank en OVG Real Estate) en bouwer hanteren hoge duurzaamheidsdoelstellingen. Streven is de Breeam Outstanding waardering te halen. De drie torens van de twee, drie en vijf verdiepingen tellende hoofdconstructie kennen een unieke duurzaam houten constructie en groene daken. Dankzij een combinatie van de laatste installatietechniek – aangelegd door bouwpartner Bosman Bedrijven – en zonnepanelen kan het gebouw volledig voorzien in de eigen energie. Licht, lucht en water worden zoveel mogelijk op natuurlijke wijze voorzien. Dat maakt het gebouw volledig energieneutraal. Het kantoor wordt zomer 2019 opgeleverd

    
Start bouw kantoor Triodos Bank

Peter Blom, CEO van Triodos Bank, onthulde samen met twee medewerkers een plaquette die in de vloer van het nieuwe gebouw komt. (Foto: Carel van Hees)

Ecologische Hoofd Structuur

Het project (een engineer & build-opdracht) omvat voor TBI-onderneming J.P. van Eesteren niet alleen de bouw van het hoofdgebouw maar tevens de realisatie van een stuk landschap en een parkeerplaats voor ca. 250 auto’s, deels overkapt met een constructie voorzien van PV-cellen. Op Landgoed de Reehorst – onderdeel van een Ecologische Hoofd Structuur (EHS) en daarmee een locatie waar de ecologie en dierenpopulatie behouden en zo mogelijk uitgebreid moeten worden – legt de bouwer door de inzet van groen- en landschapsspecialist Copijn uit Utrecht extra bebossing en vijvers aan. Er is ecologisch onderzoek gedaan en een integraal ruimtelijk plan opgesteld met als doel dat het landgoed aan kwaliteit wint en de biodiversiteit toeneemt.

Remontabel bouwen

In lijn met J.P. van Eesteren’s doelstelling om gebouwen slimmer te maken, wordt het nieuwe kantoor van Triodos Bank Nederland en Triodos Investment Management zo veel mogelijk geprefabriceerd en op de bouwlocatie in elkaar gezet. Dit zorgt ervoor dat er op dagelijkse basis een relatief kleine bezetting op de bouwlocatie nodig is. Het bouwteam houdt daarbij rekening met het ritme van de natuur om het ecosysteem zo min mogelijk te verstoren.

Het gebouw is integraal in de ontwerptool Revit 3D ontworpen. Tijdens het ontwerp en de bouw, wordt het 3D-model van het gebouw ook ingezet om alle gebruikte materialen bij te houden in een materialenpaspoort. Het platform dat hiervoor wordt gebruikt, Madaster, faciliteert een totaaloverzicht van alle gebruikte materialen en hun kenmerken. Zo kunnen die materialen in de toekomst op een hoogwaardige manier hergebruikt worden.

Ontwerp

Voor het ontwerp van het gebouw tekent de gerenommeerde architect van duurzame gebouwen, Thomas Rau. Odette Ex van Ex Interiors ontwerpt het interieur. Ook daarin staat duurzaamheid centraal; onder andere in duurzaam materiaalgebruik en de vormgeving van ruimtes. Pieter Arkenbout, landschapsarchitect van Arcadis, ontwikkelde het integraal landschappelijk plan voor het gehele landgoed. Voor het ontwerp van de unieke houtconstructies heeft J.P. van Eesteren bureau Luning ingeschakeld, een autoriteit op het gebied van constructief hout in Nederland.

    
Start bouw kantoor Triodos Bank

Matthijs Bierman, managing director van Triodos Bank Nederland, boorde de officiële eerste paal voor het nieuwe kantoor. (Foto: Carel van Hees)

Startceremonie

Op 9 april jl. kwamen alle betrokken partijen (opdrachtgevers, medewerkers van Triodos Bank, architecten, bouwers en adviseurs) bij elkaar voor een officiële startceremonie. Op dat moment onthulde de CEO van Triodos Bank, Peter Blom, samen met twee medewerkers een plaquette die in de vloer van het nieuwe gebouw komt. Medewerkers van de nabijgelegen zorgboerderij St. De Wederkerigheid bouwden speciaal voor de bijeenkomst een houten podium zodat alle aanwezigen goed zicht hadden. Daarnaast produceerden ze de letters in het bouwhek die samen de naam Triodos spellen. De gasten werden ontvangen in het congrescentrum Antropia, de buren van Triodos op Landgoed de Reehorst.