JP Magazine

Date in de keet: kopers van De Wij op de koffie

Geschreven door Paolo Bouman voor JP Magazine
19 jul 2016

29 UNIEKE WONINGEN

In deze rubriek nodigen we een directe belanghebbende bij een project uit voor een ontmoeting in de bouwkeet. Dit maal verwelkomen wij Hans en Listy Eckhardt. Zij kochten een twee-onder-een-kapwoning in project de Wij in Utrecht, dat een eigen ontwikkeling is van J.P. van Eesteren. Zij kwamen op de koffie bij werkvoorbereider Pelle van Oost die benieuwd was naar hun mening over de geboden mogelijkheden voor maatwerk en de manier van communiceren met de aanstaande bewoners.

Kopers Hans en Listy Eckhardt op bezoek bij werkvoorbereider Pelle van Oost

Alles kon worden veranderd

Hans Eckhardt: “Met drie kinderen groeien we uit onze huidige woning, een paar straten verderop. Om hen op dezelfde school en buitenschoolse opvang te kunnen laten, schreven we in op De Wij. En werden uitgeloot! Dat was wel even balen. Gelukkig werden we bij een tweede lotingsronde ingeloot en kwamen we in contact met kopersbegeleider Laurens Boldewijn. Met hem namen we de tekeningen door om tot onze blijde verbazing te ontdekken dat er van alles kon worden veranderd. Zo wilden wij vanuit onze woning naar de garage kunnen, maar liever niet via de woonkamer. Kon dat niet via de gang? Dat bleek mogelijk door de trap naar boven te verleggen. Ook wilden we de wasmachine en wasdroger niet op, maar naast elkaar. Dat kon door een wand te verschuiven en toen we toch bezig waren, verschoven we er nog meer.”

Enorm veel creativiteit

Pelle van Oost: “Uiteindelijk  is geen enkele twee-onder- een-kapwoning of herenhuis ongewijzigd gebleven. We hadden al een zeer ruim aanbod aan opties, maar uit de kopersgroep kwam echt heel veel creativiteit. Dat vroeg weliswaar extra aandacht, maar het was ook precies wat we wilden. J.P. van Eesteren is van huis uit een utiliteitsbouwer: elk project dat we realiseren is uniek. Het was onze ambitie om ook de wij utilitair te benaderen. Doordat de kopers zelf meedachten - ongehinderd door kennis van bouwkunde en regelgeving - kwamen er heel bijzondere voorstellen. Voorstellen die we, door te werken met BIM, ook serieus konden nemen. Zonder BIM zou dit ondoenlijk dan wel onbetaalbaar zijn geweest, maar nu staan hier straks 29 unieke woningen.”

Iedereen een iPad met een kopersportaal

Ook de bewonerscommunicatie was uniek. Zo ontvingen de kopers een iPad met daarop een link naar een app met artist impressions (later ook foto’s), mededelingen, voorgeïnstalleerde Gmail-accounts en alle beschikbare documenten. In een later stadium konden de bewoners daar zelf een 3d-model van de woningen en een BIM-viewer downloaden. Hans Eckhardt: “Ik heb dat model regelmatig gebruikt om schermafbeeldingen te maken. Om aan anderen te laten zien maar ook voor mezelf als hulp bij het nemen van bepaalde beslissingen. Bijvoorbeeld toen ik een woonkamerdeur moest kiezen. Toen kon ik snel even checken hoe mijn voordeur eruit ziet, zodat ik dezelfde stijl kon behouden. Inmiddels is de iPad met de app ons vaste communicatiemiddel voor De Wij.”

Timelapse 1: De Wij Welgelegen, Utrecht

Project De Wij in de wijk Welgelegen, Utrecht. Film door Lisa Hu (www.lisahu.nl)