Gast in ziekenhuis, gastheer van bouwplaats

Geschreven door redacteur
16 dec 2013

Eind 2013 is de nieuwe vleugel van het Groene Hart Ziekenhuis in gebruik genomen, een mijlpaal in de langjarige bouwgeschiedenis van het Goudse ziekenhuis. Intussen staat ook de gevel van het bestaande bouwdeel alweer in de 'J.P.-steigers'. De relatie tussen J.P. van Eesteren en het GHZ is duidelijk een bestendige. Het geheim volgens hoofduitvoerder Cees Bal? “Alles wat wij hier doen staat in dienst van de klant: het ziekenhuis en de patiënt.”

Cees Bal, die binnenkort met pensioen gaat, weet het kantoor van Projectleider Bouwbureau Josbert Kamerbeek op de tast te vinden. Wanneer je zo lang bij een opdrachtgever over de vloer komt, wordt zijn gebouw bijna je thuis. “Ik kom eraan Cees”, zegt Kamerbeek wanneer het interview zich aandient. “Josbert is van de theorie; ik ben van de praktijk”, zegt Bal ter introductie met een lach. Het GHZ en J.P. Van Eesteren zijn bouwteampartners in het transformatieproces, dat in december een hoogtepunt bereikt met de ingebruikname van de nieuwe ziekenhuisvleugel op de locatie Bleuland. Hierdoor kan de locatie Jozef intrekken bij de grote broer en worden opgeheven. “Die voor ons belangrijke doelstelling is nu bereikt”, zegt Kamerbeek. Het bestaande, aan te koppelen ziekenhuisdeel bleef tijdens de werkzaamheden vol in bedrijf. “Wij vragen een aannemer altijd als eerste: heb je eerder in een ziekenhuis gewerkt? Een ziekenhuis is immers een speciale plek met kwetsbare mensen en apparatuur. J.P. van Eesteren heeft dit vanaf het voortraject goed opgepakt.”

Geruisloos, geurloos en stofvrij

Begrip voor elkaars belangen, dat is het volgens Bal. En daar heb je kennis, inzicht en ervaring met zorgbouw voor nodig. “Dan gaat het niet alleen om een stofschot maar om mensenwerk. Wij selecteren ons personeel daarom op communicatieve vaardigheden. Patiënten lopen soms met een rollator onder een bouwsteiger door. Dan past het een bouwplaatsmedewerker om die patiënt vriendelijk de weg te wijzen. Wij zijn tegelijkertijd gast in een werkend ziekenhuis en gastheer van een bouwplaats.” Een ziekenhuisorganisatie heeft vanzelfsprekend een uitgebreid eisenpakket als het gaat om veilig bouwen 'met de winkel open', en de aannemer kan daarin met zijn ervaring sturen en helpen. Kamerbeek: “'J.P.' heeft bijvoorbeeld het idee ingebracht om de bouwput droog te maken met de energievoorziening van het bestaande ziekenhuisgebouw. Daardoor waren geen extra dieselgeneratoren nodig.” Bal: “Het uitgangspunt van de opdrachtgever naar ons toe is 'geruisloos, geurloos en stofvrij'. Wij hebben bijvoorbeeld met een speciaal apparaat gesloopt naast de radiologie-afdeling. Zo 'knabbelden' wij steeds een stuk af van de te slopen bouwdelen, met zo min mogelijk overlast.”

Flexibele partner

Het nieuwe ziekenhuiscomplex werd in fasen gebouwd, met een integraal bouwteam bestaand uit zorgbouwspecialisten. In 2006 werd een polikliniekgebouw en de afdeling spoedeisende hulp opgeleverd, en vanaf de zomer van 2011 werd gewerkt aan de nieuwe vleugel met hoofdentree, OK's, poliklinieken en verpleegafdelingen; die was in augustus dit jaar gereed. De bestaande bouw krijgt volgend jaar een facelift. “Ook die gaan wij uitvoeren”, zegt Bal. Grootste uitdaging volgens beiden was de combinatie van een ziekenhuis in bedrijf met de bouw van de maar liefst 28.000 m² tellende nieuwe vleugel – bijna een verdubbeling. “Dat is echter prima verlopen”, vertelt Kamerbeek. “Wij hechten nu oud en nieuw aan elkaar. Patiënten, bezoekers en personeel merken daar nauwelijks iets van. Feitelijk is het al die jaren zo gegaan, en daar zijn wij best trots op.” Zo bouwt het GHZ aan een bestendige toekomst. “Dat gaat in verantwoorde stappen, en dan is het fijn een flexibele partner als J.P. van Eesteren te hebben.”