Herontwikkeling Veilingwegcomplex voor politie logistiek hoogstandje

Geschreven door redacteur
14 apr 2014

Al ruim drie jaar lang is J.P. van Eesteren onder streng politietoezicht aan het werk: voor de herontwikkeling van het Veilingwegcomplex van de politie Rotterdam-Rijnmond. Een doorsnee-opdracht is het allerminst. Niet alleen gaat het om een grootschalig multifunctioneel project met een vloeroppervlakte van ruim 22.000 m2, ook blijft de politie tijdens de operatie het gebouw 'normaal' gebruiken. En over politietoezicht gesproken: medewerkers moeten zich conformeren aan vergaande veiligheidseisen. Eind 2014 moet het project zijn opgeleverd.

Ooit had Rotterdam aan de Veilingweg een eigen groenten- en fruitveiling, pal aan de A20 in Rotterdam. Het complex is al tientallen jaren als centrale locatie in gebruik bij de politie Rotterdam-Rijnmond. De gebouwen voldoen inmiddels nauwelijks meer aan de hoge eisen van het politieapparaat. Aan de Veilingweg zijn alle ondersteunende functies van het korps gehuisvest. Zo krijgen de circa zesduizend politieagenten van de regio er training in vechtsportdojo's, schietbanen en in andere oefengebouwen. Verder is het complex in gebruik als stalling en als werkplaats en zijn er faciliteiten voor theorielessen en vergaderingen. Naast de oude veilinghallen zijn in de loop van de jaren een aantal nieuwe gebouwen verrezen. Iedereen die regelmatig gebruikmaakt van de A20 kent de karakteristieke witte toren.

Architectenbureau Cepezed B.V. is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw. Het gehele project is uitgewerkt en gedetailleerd volgens de kenmerkende integrale ontwerpfilosofie van het bureau uit Delft. In die filosofie worden alle aspecten van een gebouw tot één geheel gesmeed, zoals het ruimtelijke ontwerp, de constructies en de materialisatie, maar ook de installaties. Dat is te zien in het eindresultaat: het zijn vooral de functionaliteiten en de optische helderheid van de ruimten die in het oog springen. Cepezed stelde onze eigen specialisten regelmatig voor een flinke uitdaging. Maatwerk is eerste vereiste: doordat elk bouwdeel een andere functie heeft, verschilt ook de uitvoeringsmethode per deel. Tussentijds hebben we inmiddels ruim 400 plan- en bestekwijzigingen verwerkt.

Geen verstoring bedrijfsvoering

Tijdens de verbouwing blijft de politie gebruikmaken van het complex. Bij het gereedkomen van een nieuw deel moeten de gebruikers van een ouder deel verhuizen. Logistiek een enorme opgave. De continuïteit van essentiële zaken als dataverkeer, elektriciteit en verwarming dient daarom absoluut te worden gegarandeerd. De normale bedrijfsvoering mag niet worden verstoord.

Gedetailleerde werkplannen

Aan die voorwaarde is voldaan door zeer gedetailleerde werkplannen te maken, met de exacte omschrijving van de werkzaamheden per uur en per dag én de verantwoordelijke medewerkers. Ook zijn alle risico’s grondig geïnventariseerd en is bekeken hoe deze kunnen worden beheerst. Voorafgaand aan de start van de uitvoering zijn alle betrokken personeelsleden uitvoerig gescreend. Waar onze werkzaamheden en die van de politiemedewerkers elkaar letterlijk raken, is het contractueel vereist een ondoorzichtige bouwschutting van drie meter hoogte te plaatsen.

Modernste schietbaan van Nederland

Het nieuwe gebouw zal straks van alle gemakken zijn voorzien. De politieagenten krijgen er bijvoorbeeld les op de modernste schietbanen van Nederland, in lengten van 35 en 50 meter. Een luchtverversingsinstallatie met een capaciteit van in totaal zo’n 78.000 m3 per uur zuigt continu kruitdampen af. Vloeren, wanden en plafonds zijn brand-, geluid- en kogelwerend. In het werk zijn de stalen kogelvangers gelast, een constructie van lamellen met een gewicht van 20 ton die op de verdiepingsvloer steunt. De schietbaaninstallatie is computergestuurd (bedienbaar met onder meer met iPads). In de nieuwbouw is ook een groot en modern bedrijfsrestaurant voorzien voor zo’n 250 personen.

Hergebruik deel bestaande staalconstructies

De hoofddraagconstructie van twee van de gebouwen uit het complex bestaat uit de bestaande staalconstructie van de oude veilinghallen. Veel herinnert er niet meer aan het veilingverleden: de oude gebouwen zijn compleet gestript van vloeren, daken en gevels. Vervolgens heeft J.P. van Eesteren de oude staalconstructies opgeknapt, waar nodig verzwaard, uitgebreid en voorzien van een nieuwe ‘schil’. Inmiddels zijn deze gebouwen al geruime tijd naar volle tevredenheid van de politie in gebruik.