Hoe denken we over duurzaamheid?

Een paar getallen. Alle gebouwen in Nederland zijn verantwoordelijk voor 40% van de energieconsumptie en de CO2-uitstoot. Bouwen veroorzaakt 30% van de afvalberg in ons land. En een op de vier auto's op de weg is een vrachtwagen die bouwgerelateerd is. Als er één sector in Nederland is waar duurzaamheid op de agenda moet staan, is het die van ons. In de afgelopen jaren heeft de bouw al grote stappen gezet. Maar duurzaamheid moet niet met stappen gaan, maar met sprongen. De sector gaat nog veel grotere veranderingen tegemoet, zoveel is zeker. J.P. van Eesteren gaat die verantwoordelijkheid niet uit de weg. Integendeel, voor ons is het een kans. Duurzamer bouwen betekent immers altijd: innoveren. Slim nadenken. En is dat niet iets wat als een rode draad door onze geschiedenis loopt?

DUURZAAM DENKEN

Duurzaamheid heeft te maken met EPC-waarden, met afval scheiden op de bouwplaats. Zeker, maar het heeft vooral te maken met anders denken. Bewustwording creëren en stimuleren is voor ons duurzaamheidsmaatregel nummer 1. Het is de belangrijkste uitdaging die we hebben verwoord in het Team Green, onze eigen denktank voor de toekomst van ons bedrijf. Mensen - die van J.P. van Eesteren voorop - moeten duurzaamheid niet iets exotisch vinden, maar vanzelfsprekend. Duurzaamheid is eigenlijk: Het Nieuwe Gewoon. Als we die transitie in denken bewerkstelligen, dan kan het onderwerp duurzaamheid meteen van de agenda af. Omdat alles wat we doen duurzaam is.

DUURZAAM DOEN

Natuurlijk, die ambitie liegt er niet om. (We hebben er ook een paar jaar voor uitgetrokken.) Ondertussen creëren we overal openingen om die andere manier van werken in de praktijk te brengen. We scheppen een werkklimaat waarin we open staan voor veranderingen. We zorgen ervoor dat medewerkers zich in no-time de kennis eigen maken over nieuwe technieken. We investeren volop in technologie die bijdraagt aan duurzamer werken, zoals BIM. We brengen onze manier van werken in lijn met de lean-filosofie. We werken actief aan meerjarenonderhoudsplannen om vastgoed te verduurzamen, komen met voorstellen om bestaand vastgoed een nieuwe bestemming te geven. En we delen actief onze kennis, met opdrachtgevers, onderaannemers, toeleveranciers: welke ideeën hebben jullie, wat doen jullie al?

TBI Jaarverslag 2016