GROENE BOUWPLAATS

Duurzame nieuwbouwprojecten zijn al lang geen uitzondering meer in de bouw. Maar een duurzame bouwplaats: bestaat die ook? Ja zeker! Met een aantal maatregelen werken we aan bouwplaatsen die zuinig met energie omspringen.

HOTEL AMSTELKWARTIER

De 'duurzame' bouwplaats krijgt deze zomer een passend decor: Hotel Amstelkwartier in Amsterdam. Het gaat een van de meest duurzame hotels van Europa worden. Om die reden heeft J.P. van Eesteren met MDB, ook uit het TBI-concern, ook de omstandigheden op de bouw kritisch bekeken. Dat resulteerde in een duurzame bouwplaats voor Hotel Amstelkwartier. Dankzij een aantal aanpassingen kan de bouwkeet met een minimum aan energie toe. Buitengevel, vloer en plafond zijn van materiaal met een hoge warmteweerstand, ramen zullen worden uitgevoerd in dubbel glas. Het resultaat is dat de stookkosten in de wintermaanden lager zullen liggen. Voor de verwarming staat een zuinige houtpelletkachel standby. Ook is er op warme zomerdagen minder koeling nodig voor de medewerkers in het 'epicentrum' van het project.

MAAR ER IS MEER

Ook de verlichting in de keet is duurzaam. Die wordt aan- en uitgeschakeld met behulp van bewegingssensoren. De elektriciteit die is vereist in de keet is afkomstig van zonne-energie, via een aantal PV-panelen op het dak van doorloopcontainers, naar een ontwerp van TBI-partner Croon (thuis in elektro- en installatietechniek). Hotel Amstelkwartier wordt 18.500 m2 groot, met 300 hotelkamers op 22 verdiepingen. De ambities liegen er niet om: het hotel wil 65% energie besparen.