Project Woontorens Boston & Seattle

Projectinformatie

Project Woontorens Boston & Seattle
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever v.o.f. Pier III
Architect Van Dongen-Koschuch Architects and Planners
Looptijd Augustus 2014 - september 2017

Boston & Seattle zijn twee woontorens van elk 23 verdiepingen op de Rotterdamse Wilhelminapier. De namen Boston & Seattle refereren aan de voormalige pakhuizen, die op de locatie op de Kop van Zuid hebben gestaan.

Naast 220 koop- en huurappartementen en 1.440 m2 commerciële ruimte voor cultuur, winkels en horeca, heeft het complex een tweelaagse, ondergrondse openbare parkeergarage. Met de toevoeging van deze twee torens, met appartementen onder meer in het goedkopere en middeldure segment, wordt wonen op de Wilhelminapier voor een bredere groep haalbaar.

De meest oostelijk gelegen toren is appartementengebouw Boston. Deze toren telt 110 huur- en koopappartementen. Vesteda gaat 48 woningen in het middensegment verhuren; v.o.f. Pier III biedt de 62 resterende appartementen in verschillende groottes en prijsklassen op de koopmarkt aan. De appartementen zijn verdeeld over de vijfde tot en met de 23e verdieping en bieden uitzicht op het levendige havengebied en de stad.

De meer westelijk gelegen toren draagt de naam Seattle. Stichting HAL Wonen is van plan de ongeveer 110 appartementen te verhuren aan deelnemers van de Stichting Pensioenfonds HAL (oud-medewerkers van de Holland-Amerika Lijn en hun familie). Hiermee krijgen zij een kans om te wonen in het door hen zo geliefde havengebied. Seattle heeft een grote entree met aansluitend een lobby en een grote ontmoetings- of horecaruimte met uitzicht op de Rijnhaven.

Boston & Seattle voldoen aan de hoge eisen die worden gesteld aan duurzaamheid en comfort. Dit is bijvoorbeeld terug te vinden in het gebruik van natuurlijke ogende materialen, een laag energieverbruik en de toepassing van koeling in alle woningen.

Het bouwen op de drukbevolkte pier vraagt om een gedetailleerde logistieke planning. Waarbij we niet alleen rekening houden met bewoners en ondernemers, maar ook met de gigantische cruiseschepen die een aantal keer per jaar aanmeren.

De ontwikkelingscombinatie die de bouwopdracht heeft gegeven, bestaat uit een samenwerkingsverband tussen BPD en Synchroon Ontwikkelaars, een dochter van TBI Holdings. Het complex is ontworpen door Frits van Dongen en Patrick Koschuch.

Een kijkje achter de (bouw)schermen bij Boston & Seattle

Oud HAL-medewerker Theo Sjoerdsma vertelt over zijn toekomstige woning

Woontorens Boston & Seattle