Bedrijfsverzamelgebouw Willem de Zwijgerlaan

Projectinformatie

Project Bedrijfsverzamelgebouw Willem de Zwijgerlaan
Locatie Amsterdam
Architect MVDS Architecture
Looptijd Mei 2018 – mei 2019
Bedrijfsverzamelgebouw Willem de Zwijgerlaan (c) Wim Burgwal

Bij de renovatie van het bedrijfsverzamelgebouw aan de Willem de Zwijgerlaan werden de voor-, zij- en achtergevel compleet vervangen. In het gebouw zijn een hotel, kantoorunits en een sportschool gevestigd. In delen is de oude gevel gesloopt en een nieuwe gevel geplaatst. Door rondom stofschotten te plaatsen konden de bedrijven tijdens de renovatie gewoon open blijven.

Houtskeletbouw, Ispo-gevel en staal

In een intensief voortraject zijn door het team van J.P. van Eesteren de stalen beugels ontwikkeld en het houtskelet uitgewerkt. Het houtskelet werd voorzien van een Ispo-gevel. Rondom de bestaande entree-pui en aan de onderzijde werd een plint gemaakt van cortenstaal. Aan de achterzijde van het pand is een stalen pergola (over twee bouwlagen) geplaatst. Het glas is voorzien van glasroeden en een Frans balkon, voor een authentieke uitstraling. De stolpramen lopen in het pand van plafond tot aan de vloer voor extra veel lichtinval. Omdat de ramen helemaal open kunnen, zijn er voor de veiligheid aan de buitenzijde glazen balkonafscheidingen geplaatst.

Kant-en-klare gevelelementen

Door prefab gevelelementen te gebruiken, kon er heel efficiënt worden gewerkt. Er waren geen dubbele kranen nodig en het pand was binnen een paar maanden wind- en waterdicht. De kozijnen zijn in de fabriek van gevelbouwer Hermeta gefabriceerd. Vervolgens werden de kozijnen en beglazing in de HSB-elementen gemonteerd in de timmerfabriek van de firma A. Gerritzen.

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal

  • Foto door Wim Burgwal