De Lijnbaan: luifels en winkelpanden

Projectinformatie

Project De Lijnbaan: luifels en winkelpanden
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Diverse winkeleigenaren
Architect Mei architects and planners
Looptijd 2016 - 2019

De iconische Rotterdamse winkelstraat De Lijnbaan, sinds 2010 een Rijksmonument, krijgt dankzij een renovatie van luifels en gevels zijn oorspronkelijke kwaliteit en uitstraling terug. In totaal vernieuwt J.P. van Eesteren in verschillende fasen 878 m2 aan luifels door middel van geprefabriceerde schrootjes in plafondpanelen.

Lijnbaan 76: winkel Nelson

Als onderdeel van een verdere vernieuwing binnen de winkelstraat, heeft J.P. van Eesteren opdracht gekregen van verschillende opdrachtgevers een aantal winkelpanden te moderniseren. Zo is Lijnbaan 76 weer compleet casco gemaakt en voor huurder Nelson voorzien van een vluchttrappenhuis uitgevoerd in een staalconstructie. In totaal ging dit om 470 m2 vloeroppervlak verdeeld over vier bouwlagen.

  • Gevel gerenoveerd; nieuw natuursteen plint en etalageglas. Nieuwe stalen kozijnen in ‘1950 look’ en betonlook gevelbekleding. Bestaande betongeveldelen zijn gestraald, schoon gemaakt en hersteld. Nieuwe luifels in oude stijl met 'schrootjes'.

  • Complete revitalisering winkelpand, upgrade vloerbelasting begane grond en volledig nieuwe indeling winkel.

Lijnbaan 91: winkel JD Sports

Ook Lijnbaan 91 werd grondig aangepakt. Sportwinkel JD Sports kreeg onder meer een nieuwe transparante winkelpui. Op de vier verdiepingen kwamen stalen puien met Ekosiet gevelelementen met de originele uitstraling. Binnen zijn entresolvloeren verwijderd en is de eerste verdiepingsvloer uitgebreid om drie gelijke vloeren te maken. In totaal heeft de winkel nu 1542 m2 oppervlak. In het midden kwamen twee roltrappen die boven aansluiten op een nieuwe glazen vloer. De achtergevel kreeg ook een nieuw vluchttrappenhuis en de originele expeditiedeuren zijn opnieuw in gebruik gesteld. In lijn met het herstel van het oorspronkelijke uiterlijk is alle niet-monumentale afwerking verwijderd.

Bij de werkzaamheden werd rekening gehouden met openingstijden van omliggende winkels zodat er geluidsarm constructief is gesloopt. Daarnaast was er op de bouwplaats nauwelijks ruimte voor opslag van materialen.

Verbouwing in beeld

  • De volledige voorgevel en zijgevel zijn vernieuwd met betonlook panelen, etalage beglazing, stalen kozijnen (‘1950 look’), vliesgevel en vol lazen vouw- entreepuien. De borstweringspanelen zijn door een kunstenaar later voorzien van verlichte kunstwerken.

  • Inpandig kraanmontagewerk van de zware staalconstructie 1e verdieping, totaal ruim 35 ton staal aangebracht. Tijdelijke stabiliteitsvoorzieningen zijn aangebracht voor het sloopwerk van de twee oude verdiepingsvloeren.

  • Eerste deel staalplaatvloer is aangebracht. De vide met beloopbare beglazing in het hart van de winkel wordt goed zichtbaar. Bestaande begane grondvloer is volledig ondersteund om inpandige montage met kraan mogelijk te maken.

  • Totaal nieuw vloeroppervlak winkel begane grond en 1e verdieping wordt al zichtbaar. Totaal 1014 m2 winkeloppervlak.

  • Videsparing zichtbaar voor beloopbare beglazing 1e verdieping. Oude vloersparingen begane grond welke later zijn dicht gestort.

  • Staalplaatvloer is gestort en hoofdstaalconstructie is gemonteerd. Afbouw 1e verdieping gestart tijdens de ruwbouw.

  • Nieuwe 1e verdiepingsvloer voorzien van (190m2) staalplaat betonvloer, beloopbare beglazing rondom roltrappen en vloerverzwaring begane grondvloer t.b.v. montage roltrappen. Voor de montage roltrappen is er een hijsportaal op het dak aangebracht.

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Tijdens de verbouwing

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Eindresultaat

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Tijdens de verbouwing

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Eindresultaat

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Tijdens de verbouwing

De Lijnbaan, JD Sports, Rotterdam - (c) Bert Rietberg

Eindresultaat