Groot onderhoud Kubuswoningen

Projectinformatie

Project Groot onderhoud kubuswoningen
Locatie Rotterdam
Opdrachtgever Kolpa VVS Beheer B.V.
Architect Piet Blom
Looptijd Maart 2015 – november 2015 kubuswoningen | September 2016 – november 2016 Super kubussen

Afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie van J.P. van Eesteren heeft het aanzicht van de 38 kubuswoningen in Rotterdam vernieuwd. De beroemde kubuswoningen, die tegenover de Markthal bij station Blaak liggen, zijn zoveel mogelijk in oude staat teruggebracht. De woningen van architect Piet Blom uit het begin van de jaren ’80 hebben onder andere hun oorspronkelijke gele kleur gebaseerd op de kleur van zonnebloemen terug gekregen. Ook zijn de beroemde puntdaken schoongemaakt, het glas vervangen en is het tegelwerk van de bordessen vernieuwd.

Omgevingsfactoren

Door de bijzondere architectuur en de vele omgevingsfactoren zijn de woningen moeilijk voor werkzaamheden en onderhoud te benaderen. In vier fases zijn de woningen opgeknapt en in een bijzondere steigerconstructie gezet. Er is een constructie ontworpen van een driehoekig prefab omloopsteiger die met een kraan over de punt van de woning is geplaatst. De grotere superkubussen kunnen niet van een steiger worden voorzien. Hiervoor zet J.P. van Eesteren abseilers in om het werk gedaan te krijgen.