Onderzoeksgebouw VU

Projectinformatie

Project Onderzoeksgebouw VU
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever Vrije Universiteit Amsterdam
Architect cepezed
Looptijd medio 2020 - medio 2023
Vrije Universiteit Amsterdam

De bouwcombinatie van TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren en Croonwolter&dros realiseert de nieuwbouw van Onderzoeksgebouw VU aan de De Boelelaan in Amsterdam. De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) breidt uit met een nieuw onderzoeksgebouw. In het Onderzoeksgebouw komt een breed scala aan functies en faciliteiten voor onderwijs en onderzoek naar maatschappelijke vraagstukken op het gebied van onder andere neurowetenschappen en oncologie. Er komen verschillende onderwijs- en practicumruimten, laboratoria en andere onderzoekvoorzieningen zoals elektronenmicroscopie en trillingsvrije laserfaciliteiten. Er gaan ongeveer 500 mensen werken.

Daarnaast zijn de nodige campusvoorzieningen voor horeca, ontmoetings- en vergaderaccommodaties voorzien. In totaal wordt er aan ca. 27.500 m2 gebouwd. Naast een permanente investering in onderwijs en onderzoek wil de VU met dit nieuwbouwproject inhoud geven aan haar duurzame ambitie. Het Onderzoeksgebouw krijgt veel daglicht, pv-panelen, energiezuinige apparatuur en liften, aanwezigheidsdetectie en een WKO-installatie (warmte koude opslag). Ook waterbesparend sanitair en een groen dak dragen hieraan bij. Het ontwerp van het gebouw heeft het duurzaamheidscertificaat BREEAM (Excellent) nieuwbouw ontvangen.