Project herontwikkeling Sijthoff City

Projectinformatie

Project Sijthoff City
Locatie Den Haag
Opdrachtgever Credit Suisse
Architect V8 Architects
Looptijd September 2013 - april 2015

Het pand ‘Sijthoff City’ op de hoek van de Wagenstraat en de Grote Markt te Den Haag, waar vroeger Sijthoff Pers was gevestigd, is door J.P. van Eesteren herontwikkeld. Het nieuwe Sijthoff City kreeg een geheel nieuwe identiteit met een hoge transparante winkelplint en een bijzondere gevelafwerking. Het pand is daartoe volledig gestript en er zijn een aantal constructieve wijzigingen doorgevoerd. Aan de grondige renovatie in het hart van de Haagse binnenstad is 19 maanden gewerkt.

Fraaie architectuur

Het gebouw valt op door zijn fraaie architectuur. De bijzondere gevelafwerking met 16 meter lange witte composiet gevelelementen, geeft het pand een hightech uitstraling; een mooi contrast met de handgemaakte, bronzen ooievaars. Deze twaalf beelden van vijf meter hoog, zijn rondom de gevel geplaatst en dragen het Sijthoff gebouw als het ware op hun rug.

Naast winkels op de begane grond en eerste etage, zijn er ook vier kantoorlagen en een technische laag gerealiseerd (totaal bruto vloeroppervlak 13.342 m2). De moderne, efficiënt ingedeelde kantoren omringen een daktuin in het midden van het gebouw.

Bijzondere gevelafwerking

De grootste blikvanger is de gevel, opgebouwd uit twee delen. De bovenste vier lagen van de gevel zijn bekleed met wit composiet, met steeds bredere ramen naar boven toe. Het onderste deel van de gevel bestaat uit veel glas, zodat deze tegelijkertijd fungeert als etalage voor de winkelvloeren in het pand. De plooien in het composiet nemen in aantal en amplitude toe van boven naar beneden, in tegenstelling tot de ramen. Dit contrast in de gevel geeft een perspectivisch effect, wat de monumentaliteit van het gebouw benadrukt.

Herontwikkeling Sijthoff City