Project Kulturhus “Kaleidoskoop”

Projectinformatie

Project Kulturhus “Kaleidoskoop”
Locatie Nieuwkoop
Opdrachtgever Woningstichting Nieuwkoop
Architect LEVS Architecten
Looptijd September 2010 - april 2012

De nieuwbouw van het woon- en voorzieningencentrum ’t Vaartsche Kompas en cultureel centrum Kaleidoskoop is gerealiseerd.

Kaleidoscoop is een woonzorggebouw waarin alle vormen van lichte tot zware zorg op maat mogelijk zijn.

Op de begane grond ligt het Kulturhus, een ontmoetingsplaats voor alle Kaleidoscoop bewoners en dorpsbewoners, van jong tot oud. Het Kulturhus versterkt de leefbaarheid in Nieuwkoop waar veel functies verdwijnen. In deze transparante, open ruimte liggen café-restaurant, leestafel, bibliotheek en tentoonstellingsruimte. In het hart van het Kulturhus ligt het Podium, een multifunctionele zaal voor o.a. film, muziek en toneel, die ingenieus in dit woongebouw geïntegreerd is.

Kaleidoscoop is een gebouw waarin bescherming voor een kwetsbare groep zorggebruikers samengaat met een open publiekstoegankelijk en flexibel gebouw, waarin verschillende huurders elkaar inhoudelijk versterken en voorzieningen gezamenlijk gebruiken. Geïnspireerd door het riet rond de Nieuwkoopsche Plassen heeft het gebouw deels gevels van dit traditionele materiaal. Dit is de eerste (brand)gecertificeerde rietgevel voor gestapelde woningbouw. In 2012 heeft Kaleidoscoop de VKG architectuurprijs gewonnen.

Kulturhus “Kaleidoskoop”