Project Pon Dienstencentrum

Projectinformatie

Project Pon Dienstencentrum
Locatie Almere
Opdrachtgever Pon Onroerend Goed B.V.
Architect QUA te Amsterdam / Inbo
Looptijd Juni 2008 - oktober 2009

In Almere realiseerde J.P. van Eesteren de nieuwbouw van Pon Dienstencentrum.

Het gebouw is verdeeld over 2 verdiepingen.

Aan de noordzijde van het gebouw zijn de hellingbaan en de entree gepositioneerd. Rondom de entree in het midden is het gebouw licht geknikt en daardoor ontstaan er aan weerszijden van het midden 2 identieke vleugels. De noordzijde functioneert als ruggengraat van het gebouw en is de zijde die, door haar massieve en gesloten uiterlijk, refereert aan de machine van het vliegdekschip.

De zuidzijde van het gebouw is zeer open. Hier zijn de werkplekken, vergaderzalen en ontmoetingsruimten gesitueerd.

De gevels zijn van vloer tot plafond van glas en uitgevoerd als aluminium vliesgevel. Als zonwering en lichtwering zijn verticale screens toegepast. Doordat de betonnen poten onder het gebouw aan de zware noordzijde staan, helt het gebouw over aan de zuidzijde en gaat die kant zweven. Het gebouw oogt hier, in tegenstelling tot haar andere kant, extra licht.

De hellingbaan, die bezoekers naar de hoofdentree leidt, loopt over in de begane grondvloer en is ook gemaakt van beton. Zo versmelten de hellingbaan en gebouw met elkaar. Om dit gevoel te versterken loopt het asfalt waarmee de bovenzijde van de hellingbaan is bedekt, over in de entree zodat ook platform en interieur versmelten.

De entree komt uit in een vide die de volle hoogte van het gebouw beslaat en licht door laat dat stroomt naar de noordzijde en de entree markeert.

Pon Dienstencentrum