Project renovatie kantoorgebouw Officia III

Projectinformatie

Project Renovatie kantoorgebouw Officia III
Locatie Amsterdam
Opdrachtgever SPF Beheer bv (namens Stichting Spoorwegpensioenfonds)
Adviseur CBRE
Looptijd Juli 2015 - januari 2016
Officia III interieur

In vier maanden tijd renoveerde en verduurzaamde de afdeling Verbouw, Onderhoud en Renovatie de 6.450 m² vloeroppervlak van het kantoorpand Officia III volledig, waardoor het gebouw van een energielabel G naar een label A ging.

Officia III is een kantoorgebouw uit 1988 op de Amsterdamse Zuidas. Het gebouw is voorzien van een vernieuwd exterieur en interieur en kreeg hiermee een hedendaagse uitstraling. Door op meerdere verdiepingen verschillende vloervelden te verwijderen, ontstond ruimte voor twee nieuwe hoofdingangen. De nieuwe entrees aan de Boelelaan en Klenckezijde zijn nu beide voorzien van een omvangrijke, stalen constructie met een totaalgewicht van 31 ton.

Verduurzaming: van energielabel G naar A
Voor de start van de renovatie had het complex Officia III energielabel G. Om de labelsprong naar energielabel B mogelijk te maken, is het complex voorzien van een volledig nieuwe en duurzame klimaatinstallatie.

De gevel van het complex is in het kader van de verduurzaming grondig gemoderniseerd:  deze werd voorzien van een zogeheten ISPO-systeem. De gevel werd gereinigd, geweefseld en gestukt.  Door hoogwaardige isolatie werd de gevel onderdeel van de thermische schil van het gebouw en draagt zo bij aan de duurzaamheidseisen.

Daarnaast is de beglazing aan de atriumkant vervangen door technisch hoogwaardig en duurzaam glas en is het pand uitgerust met zonnepanelen. Daarmee was de verduurzaming van het complex compleet en bleek de labelsprong niet te stoppen bij label B: Officia III kreeg een energielabel A.

Spiderglas
Bij beide nieuwe entrees aan de Boelelaan en de Klenckezijde pasten wij een hoogwaardig geïsoleerde point-fixed spiderglasgevel toe. Eenzelfde concept gebruikte we ook bij de nieuwbouw van de Markthal in Rotterdam. De spiderglasgevel bij Officia III wijkt echter af van de traditionele variant: de beglazing is bij dit project niet aan gespannen glasdraden bevestigd, maar in de achterliggende, vaste staalconstructie. Het glas in de spiderglasgevel houdt meer dan 70% van de binnenkomende zonnewarmte tegen en draagt daarmee bij aan de duurzaamheid van het complex.

J.P. van Eesteren was namens SPF Beheer bv (namens Stichting Spoorwegpensioenfonds) verantwoordelijk voor de renovatie en verduurzaming van Officia III. CBRE begeleidde de renovatie en trad op als verhuuradviseur van de eigenaar van het complex.

Renovatie kantoorgebouw Officia III